Politická inkluze

13. 01. 2020 22:56:48
Politická inkluze je cesta do pekla dlážděná dobrými úmysly, jedna strana zasažená padesátiletou inkluzí by mohla vyprávět. Jak je ale vidno, na poučení se z historických chyb, se už dávno zapomnělo.

Pirátská inkluze
Tato strana přišla s požadavkem na snížení hranice pro vstup do sněmovny na 3%. Jak k tomuto číslu přišli? Nebudou se některé strany, třeba Zelení, cítit touto hranicí diskriminovány? Logické by bylo hranici snížit tak, aby hranicí pro vstup do sněmovny bylo tolik procent, kolik odpovídá jednomu celému poslanci tj. třeba 0,6 % při odstranění diskriminačního výpočtu zastoupení poslanců. Další snižování hranice by bylo možné pouze v případě, že by jedno poslanecké místo sdílelo více stran a měli soudně dohodnutou střídavou péči o společného poslance.

Co by bylo výsledkem takové inkluze? Několik stran by přišlo snad o poslední šanci k zamyšlení o své existenci. Proč by potom nemohli o snížení hranic usilovat i prezidentští kandidáti nebo sportovci při kvalifikaci na MS? Ne takovou inkluzi nechci, chci si vybírat z těch, kteří věří ve svou sílu a chtějí vládnout a ne se jen vést na koaličním ocase. Takže v tomto ohledu je strana spoléhající na takovou inkluzi pro mě nevolitelná.

Koaliční inkluze TOP x Starostové
Před parlamentními volbami jsem se na chvilku zaradoval, když naskočil klip dvou rozjařených kluků, kteří si to spolu chtěli rozdat s ostatními. Bohužel jim to dlouho nevydrželo. Přestože si oba věřili, že mají na 5% do sněmovny, nevěřili, že 5 + 5 = 10. Teď mají oba dvakrát -3 poslance a uplakané kapesníky.

Ano, proč dělat z bonusu něco, na co má šanci dosáhnout každý? Tak to v Ústavě ČR je a pro získání bonusu je vždy potřeba udělat něco navíc, štěstí přeje odvážným a v případě zmíněných kluků to mohlo být i daleko víc jen z toho prostého důvodu, že to mohl být subjekt, který by mohl bouchnut pořádně do stolu a to se některým, třeba mě, líbí a o hlasu bych silně uvažoval. Pokud si strany nevěří, pořád mají šanci spojit se do jedné a dveře pro limit 5 % jsou pořád otevřené.

Milion chvilek pro inkluzi
Byl to jen krátký důvod k radosti. Vždyť co jiného dokáže přilákat politicky promiskuitního jedince jako jsem já, když ne vznik nového politického hnutí! Jenže radost vyprchala v okamžiku, když potencionální nové tváře začali zdůrazňovat, že chtějí dělat nepolitickou politiku. Bojovat proti dvojhlavé sani Babiš-Zeman a vítězné vavříny potom darovat opozičním stranám. Je to jako v pohádce o Jiříkovi, kdy Jiřík dodá králi princeznu včetně živé a mrtvé vody a v tom okamžiku celá pohádka končí smrtí Jiříka a dovětkem, že si král vzal princeznu a pokud neumřeli ... Takže tu máme od Chvilek pohádku, které pleská i sám Babiš.
Copak už některé strany zapomněly, že musí bojovat o voliče? To jako neumí svolat demonstraci? Nebo mají reálnou představu, kolik lidí by na tu jejich demonstraci přišlo? Co mají z takového boje proti Babiši jejich potencionální voliči? Radost s ukořistěných bojových zástav? Takové kořisti jsou sice pěkné, budou se pěkně vyjímat ve stranických vitrínách, ale volič chce něco jiného.
Měl jsem rozepsanou pohádku o Slovenské prezidentce Čaputové, jak se zcela z nenadání z čista a jasna zjevila těsně před volbami. Potom co jsem si přečetl její životopis, bylo mi do pláče z toho na jakých jednoduchých principech se ta politika na Slovensku dělá. Takže stručně: někdo si založí politické hnutí (pro praktikující Antibabiše raději toto hnutí hlouběji nestudovat), které kupodivu, kromě demonstrací jde i do voleb. To hnutí existuje několik let a v tom hnutí politicky rostou i její členové. Jedna členka se po několika letech z pozice místopředsedkyně strany rozhodne jít do prezidentských voleb a vyhraje. A potom se koukněme do naší země a máme tu hnutí, které nechce jít do voleb a prezidentské kandidáty, kteří mají politické zkušenosti podobné jako já, tj. matematicky blížící se nule.

Milione chvilek, mám pro tebe novou výzvu, buď jdi do voleb nebo někam jinam a přestaň operovat v politickém prostoru, kde jako obrovská kopřiva stíníš slunečním paprskům, které by mohly dopadnout na úrodnou zem a daly možnost vzniknou novému hnutí, které by do té politiky šlo (a já bych jej mohl volit).


Čižinského inkluze
Jako by už nebylo Chvilek milion, zjeví se tu další prorok bez velkých politických ambicí, který hledá 3 tisíce věrozvěstů, kteří by objížděli venkov a přiváděli nás venkovany na pravou Pravou víru. Co je to za cíl vyzobat váhající voliče a nevoliče a nepoškodit přitom zajeté politické subjekty? To už radši Trikoloru, která si našla svoje místo napravo od přecpaného středu, kde snad kromě komunistů a Tomia hledají spásu všechny strany. Jak budete takový věrozvěst vypadat? Bude mít nějaké zkušenosti z venkova, kde pravděpodobně pan Čižinský pravděpodobně nikdy nebyl a pohledy na venkov získával jen z Chalupářů nebo filmu Jen ho nechte, ať se bojí? Bohužel, venkovan mého typu chodí rád k volbám, když o něco jde. Pokud bude mít dojem, že bude jedno jestli bude vládnout Petr nebo Pavel, k volbám buď nepůjde, nebo půjde volit tak, aby už konečně ze sněmovny vypadla strana, která mu bude nadávat do vidláka, co za všechno může a to tak, že bude volit jistotu v podobě hnutí jistého Andreje.

Strany a straničky, pokud nějakým hendikepem trpíte, pokuste se jej zbavit a jděte za svým snem pevným krokem. Vy co děláte politiku jen jako koníček, pochopte, že prostor na pískovišti je omezený a že svým megalomanským plácáním báboviček třeba neumožníte vyrůst novému architektovi.

Divíte se, že volič chce vedoucího, vůdce nebo lídra? Proč nechce jen předsedu? Proč vítězí Babišové, Trumpové a Putinové? Je to o předání své důvěry někomu, kdo má cíl (nebo to tak umí podat). K čemu je předseda, který nemá cíl? Ano (ANO), můžeme konkurentovi na cestě k jeho cíli tu cestu něčím ztížit, ale bez vlastního cíle, kterému voliči uvěří se z lídrů stávají jen bezcílně bloudící předsedové.

Autor: Jaroslav Haluza | pondělí 13.1.2020 22:56 | karma článku: 27.28 | přečteno: 804x

Další články blogera

Jaroslav Haluza

Nebudu volit menší zlo

Po dnešní předvolební debatě mám jasno, bude to Marek Hilšer a vůbec mi nevadí, jestli můj hlas propadne, vnitřně bude můj vítěz.

12.1.2023 v 22:09 | Karma článku: 13.54 | Přečteno: 570 | Diskuse

Jaroslav Haluza

Mimořádný projev pravicového politika

V Evropě se objevila nová nemoc a léčí se úplně stejně jako ty předešlé - zásypem. Zásypem peněz. Premiér Fiala se označuje jako pravicový politik, takže jsem u něj hledal nějaké pravicové řešení, ale žádné tam nebylo.

20.9.2022 v 0:18 | Karma článku: 27.62 | Přečteno: 1084 | Diskuse

Jaroslav Haluza

Plány konfliktu na Ukrajině

Putinův plán bezpečnostní operace na Ukrajině znali v USA už loni v srpnu. Ti s plánem seznámili ukrajinského prezidenta a pravděpodobně některé spojence v Evropě. O plánu věděli i v Číně, takže zasvědcených už bylo víc než dost.

14.9.2022 v 18:27 | Karma článku: 15.60 | Přečteno: 784 | Diskuse

Jaroslav Haluza

Koupí elektrárny se více elektřiny nevyrobí

Zlato je drahé, protože je ho málo. Diamanty jsou vzácné, protože jich je málo. Elektřina je drahá proto, že ... nevlastní stát elektrárny?

24.6.2022 v 1:29 | Karma článku: 20.41 | Přečteno: 607 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 18 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.34 | Přečteno: 160 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.23 | Přečteno: 569 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 58 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 922

The history of human knowledge is a history of false inference and erroneous interpretation of facts.

Max Nordau

(Historie lidského poznání je historií falešných závěrů a chybné interpretace faktů.)

 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...