Letošní volby jsou největší výhrou stran nad nevoliči.

Tak jsme jim to zase nandali, strany se zastyděly nad nízkou volební účastí a příště se budou snažit, aby přišlo více voličů nebo je to jinak?

Opravu si myslíte, že nízká účast vystavila stranám nějaké vysvědčení? Strany postupují v souladu se zákonem a výsledek platí i kdyby přišlo ještě méně voličů. Zájmem stran není to, aby k volbám přišlo co nejvíce voličů, ale o to aby to málo co přijde volilo zrovna je. A čím méně voličů k volbám přijde, tím lépe se dá výsledek ovlivnit skupinou věrných. Takže nečekejte, že strany budou usilovat o zavedení povinnosti volit nebo se přetrhnou v nahánění voličů. Daleko jednodušší je voliče od účasti na volbách odradit. Potom má každý preferenční hlas jinou váhu. Už se těším, až se příště stanu hejtmanem za svoji stranu o jednom členu, která zvítězí vhozením jednoho platného volebního lístku. Potom se můžete rozčilovat jak chcete nad tím, jak si rozděluji státní zakázky a v časech deprese provádím bezúčelnou sebekritiku.

Strany a straničky, volební hnutí a seskupení, berte to jako námět k zamyšlení k parlamentním volbám: dejte si do programu změnu volebního zákona. Nečekejte ale, že Vás příště přijde z těchto dnešních nevoličů někdo volit.

 

P:S: Pro strany, které se po těchto volbách cítí ukřivděny nezájmem voličů doporučuji provést hlubokou sebereflexi (pane Sobotko) a udělat si ve stranách pořádek, aby to za Vás nemuseli příště dělat voliči.   

Autor: Jaroslav Haluza | neděle 9.10.2016 22:55 | karma článku: 18,02 | přečteno: 433x