Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Opravdu je správné řešení zavírat hranice?

Celá Evropa je v krizi. Příliv uprchlíků neustává a jednotlivé státy se snaží potok zastavit stavěním hrází. Voda a uprchlíci se chovají stejně, pokud se jedna cesta uzavře, hledají jinou.

 Postupně se uzavřou všechny hranice, kde to jde. Odnese to, znovu jako při finanční krizi neprávem, Řecko. Proč neprávem? Protože je součástí prostoru zvaného Schengen. Ti co vymýšlely systém nastavili chytře pravidla, uprchlík musí zůstat v první zemi, do které vstoupí, ostatní jsou .za malou úplatu za vodou – oprava za plotem. To, že Řecko pouští uprchlíky dál, je jedinou možností jak donutit ostatní jednat, bohužel všichni, až na určitý čas Německo, strkají hlavu do písku s větou,že si to za tu finanční krizi zaslouží. Jenže Řecko není podle mezinárodních pravidel první bezpečnou zemí na jejich cestě – tou je náš spojenec, Turecko. Turecko, které drží trumfy v rukou. Turecko, které má na svém území několik milionů uprchlíků. A můžeme se spolu s Nerudou ptát – kam s nimi? Protože, pokud nezastavíme kohoutek, hráze a ploty stejně jednou přetečou.

Z mého pohledu by bylo nejlepší, aby žádní uprchlíci nebyli. A pokud budu parafrázovat pana prezidenta, nehumánním řešením je kalašnikov, humánním řešením je vrátit uprchlíky zpět do bezpečné Sýrie. Jenže Sýrie je teď jedno velké hřiště, kde si hrají velcí kluci a o malé jim vůbec nejde. Vše začalo vzpourou obyvatel proti režimu. Kdo na tom měl zájem už je v celku jedno. Třeba chtěl zavést demokracii, chtěl oslabit spojence Sýrie, a tak dále, prostě chtěl prostě získat moc nad tímto územím. Jestli v tu chvíli spoléhal i na oficiální teroristické organizace jako Islámský stát nebo  Fronta an-Nusrá   nebo se zapojili nezávisle už je pro nás taky úplně jedno. Důležité pro nás je, jak vznikli tito uprchlíci a následně, proč se pohybují směrem do Evropy? 

Na území se provádí náboženské a etnické čistky. Provádí je všichni bez rozdílu, jak naši nepřátelé jako Islámský stát, tak třeba naši spojenci Kurdové, prostě zrovna ti kdo zrovna vyhrávají. Zatím největším čističem je Islámský stát, obsadil největší území a tento prostor systematicky vyčistil od všech náboženství kromě jejich sunnitského. Je tedy jasné, že tito lidé nemíří do států s tímto náboženstvím jako je Egypt nebo Saudská Arábie, kde by se jim nežilo o moc lépe než pod Islámským státem. Proč tedy do Turecka, když je sunnitské? Je to pro ně pouze zastávka na jejich další cestě, protože i tato země není pro ně bezpečná. Turecko o jejich přítomnost moc nestojí a nechce, až na vyjímky, jejich návrat zpět do Sýrie. Vyjímkou jsou samozřejmě sunnité. Pro Turecko, stejně jako pro každou jinou zemi, je výhodné mít za sousedy spojence. Proto je lepší humánně vyexportovat nepohodlné osoby jinam, kde už jim to moc nevadí, spíš do budoucna pomůže. Turecko dokázalo i uzavřít hranice ze Sýrií, když bylo potřeba, nepustilo při posledních bojích další utečence vlastní krve a vyznání přes hranice, protože by tam neměli koho chránit. 

Jak tedy zajisti mír v Sýrii?  Opravdu ti největší kluci jako USA a Rusko musí dát jasně najevo těm velkým jako je Turecko, Egypt a Saudská Arábie, že hra už skončila. Musí se uzavřít všechny hranice a eliminovat teroristické organizace a hlavně jejich zahraniční bojovníky i kdyby to byli příslušníci cizích armád na dovolené.  A jak tomu může přispět Evropa? Tlačit na dohodu těch dvou velkých kluků tak, aby podmínky ukončení války byly přijatelné pro uprchlíky a následně ekonomicky pomoct zemi, aby se postavila na vlastní nohy a byla schopná bránit své lidi jak uvnitř, tak i zvenčí. Otázkou je však, jestli ti velcí kluci na pravidla těch největších přistoupí, potom můžeme čekat třetí světovou nebo jen zamáčknout slzu. 

Autor: Jaroslav Haluza | sobota 27.2.2016 23:44 | karma článku: 11,91 | přečteno: 744x
  • Další články autora

Jaroslav Haluza

Nebudu volit menší zlo

Po dnešní předvolební debatě mám jasno, bude to Marek Hilšer a vůbec mi nevadí, jestli můj hlas propadne, vnitřně bude můj vítěz.

12.1.2023 v 22:09 | Karma: 13,54 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Mimořádný projev pravicového politika

V Evropě se objevila nová nemoc a léčí se úplně stejně jako ty předešlé - zásypem. Zásypem peněz. Premiér Fiala se označuje jako pravicový politik, takže jsem u něj hledal nějaké pravicové řešení, ale žádné tam nebylo.

20.9.2022 v 0:18 | Karma: 27,62 | Přečteno: 1084x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Plány konfliktu na Ukrajině

Putinův plán bezpečnostní operace na Ukrajině znali v USA už loni v srpnu. Ti s plánem seznámili ukrajinského prezidenta a pravděpodobně některé spojence v Evropě. O plánu věděli i v Číně, takže zasvědcených už bylo víc než dost.

14.9.2022 v 18:27 | Karma: 15,60 | Přečteno: 786x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Koupí elektrárny se více elektřiny nevyrobí

Zlato je drahé, protože je ho málo. Diamanty jsou vzácné, protože jich je málo. Elektřina je drahá proto, že ... nevlastní stát elektrárny?

24.6.2022 v 1:29 | Karma: 20,41 | Přečteno: 607x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Prezident placement, aneb jak naplnit televizní rozpočty

Televize pláčou, že nemají jak naplnit prázdné pokladnice, protože jim diváci přetáčejí reklamy, nebo jim platí málo a přitom se chystá akce, na které se dá vyrýžovat doslova zlaté vejce - Prezidentské volby 2023.

9.6.2022 v 0:15 | Karma: 6,94 | Přečteno: 259x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 923x
The history of human knowledge is a history of false inference and erroneous interpretation of facts.

Max Nordau

(Historie lidského poznání je historií falešných závěrů a chybné interpretace faktů.)

 

 

Seznam rubrik