Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mimořádný projev pravicového politika

V Evropě se objevila nová nemoc a léčí se úplně stejně jako ty předešlé - zásypem. Zásypem peněz. Premiér Fiala se označuje jako pravicový politik, takže jsem u něj hledal nějaké pravicové řešení, ale žádné tam nebylo.

To, že se někdo vydává za pravicového politika neznamená, že ten člověk opravdu pravicový je. Pan Fiala ukončil mé rozhodování u voleb výrokem, že Green Deal je hotová věc. Potom vytvořil širokospektrální koalici, ve které o nějaké pravicové politice nemůže být řeč a samozřejmě jsem to neočekával i u jeho projevu:

https://www.vlada.cz/cz/clenove-vlady/premier/projevy/mimoradny-projev-predsedy-vlady-petra-fialy-199303/

Takže jak by zněl upravený původní text?

Vážení spoluobčané, dobrý večer,

využívám v tomto roce už potřetí této mimořádné příležitosti promluvit k vám prostřednictvím televizních obrazovek.

Pomalu nastává podzim, venkovní teploty se snižují a spolu s blížící se topnou sezónou mnozí z vás mohou podlehnout pochybnostem, zda nastávající zimu zvládnou.

Rád bych proto dnes osobně tyto obavy zmírnil a zároveň se na vás obrátil i s jednou důležitou prosbou.

Vláda tento týden přistoupila k mimořádnému rozhodnutí a nezastropovala ceny energií pro domácnosti, pro živnostníky a malé a střední firmy. Ale také pro poskytovatele veřejných služeb, jako jsou nemocnice, školy nebo sociální ústavy. Zároveň jsme nezajistili i pomoc s drahými energiemi pro velké průmyslové a energeticky náročné firmy, jak si to přeje levicová opozice, vyznávající jednoduchá řešení.

Bezprostředním důvodem mého vystoupení je systémové řešení byl raketovýého nárůstcen elektřiny na konci srpna, který šokoval prakticky celou Evropu.

Jde o přímý důsledek Green Dealu a Putinovy ekonomické války proti Západu. Zatímco na Ukrajině útočí Rusko zbraněmi, proti zbytku Evropy používá manipulaci s cenami energií. Jeho cílem je ohrozit sociální jistoty obyvatel evropských zemí, rozvrátit jejich ekonomiku, podkopat důvěru občanů ve stát a v demokracii jako takovou a postavit jednotlivé evropské země proti sobě.

Tato situace státy Evropské unie nejen šokovala, ale hlavně spojila. A díky tomu nyní společně pracujeme na tom, jak krizi co nejlépe vyřešit.

Rozhodnutí zastropovat ceny energií nebylo jednoduché. Stát musí totiž tento rozdíl v cenách doplatit distributorům energií ze státního rozpočtu. Jde řádově o více než sto miliard korun, které musíme někde získat. Nechceme si tyto peníze opět půjčit, jak to dělaly vlády před námi. Zadlužování státu je totiž jednou z příčin inflace, tedy drahoty, které rovněž nyní čelíme.

Proto chceme, aby se zastropování cen energií zaplatilo ze zvýšené dividendy plynoucí z podílu ve státem vlastněných společnostech, včetně společnosti ČEZ. A také z mimořádných zisků, které mají některé firmy profitující ze současné energetické krize a z drahoty.

Jsem přesvědčen, že zvolená hranice zastropování cen elektřiny a plynu dává každému z vás jistotu, že zvládnete tuto zimu i celou topnou sezónu. A navíc to není jediná pomoc od státu, která je vám k dispozici.

V oblasti bydlení dojde k významné změně nájemního bydlení. Nájemník přestane být neomezeným vládcem bytu a pronájemce nebude perzekuován za to, že si chce do svého bytu vybrat nájemníka dle svých preferencí. Zavede se systém referencí, jak je tomu třeba v Anglii, kdy pronájemce při ukončení nájemného vztahu sepíše nájemníkovi reference o tom, v jakém stavu opustil byt, zda platil řádně nájemné, zda se choval slušně. Cílem této změny je dostat na trh tisíce investičních bytů, které jsou nyní volné a umožnit pronájemcům vybrat si vhodné nájemníky a nájemníků si vybrat cenově dostupné bydlení a zdůrazňuji, že obrovskou výhodu budou mít ti vlastnící bytů, kteří mají nízké náklady na provoz bytu a tím i nižší spotřebu tolik potřebných energií. 

V oblasti dopravy dojde ke zrušení mýtného tak, jak jej známe dnes. Postupně se zruší spotřební daň, silniční daň, zelená nafta, dálniční známky, DPH, ... . Po přechodném období bude jen jeden prostředek k výběru státních desátek a to mýtné z jakéhokoliv kilometru ujetého na pozemních komunikacích v České Republice. Zanikne kličkování kamionů kolem mýtných bran, domácí dopravci budou mít nejlevnější pohonné hmoty v Evropě a zanikne spousta daňových úniků jak bylo třeba u LTO. V dopravě je toho však k řešení daleko víc a toto přenechám na samostatný projev ministra dopravy.

V oblasti veřejné dopravy jako veřejné ekologické služby bude tato zvýhodněna nulovou sazbou mýta a jízdné bude osvobozeno od platby DPH. Dále bude možné u zaměstnavatelů podporu dopravy do zaměstnání veřejnou dopravou uplatnit do nákladů. Budou provedeny změny platbách za využití služebních aut pro soukromé použití.  

V oblasti stravování dojde ke zrušení zákazu kouření a bude jen na rozhodnutí majitelů, zda budou chtít mít restauraci pro nekažení požitku z jídla nekuřáckou a nebo to bude kuřácká nálevna páté kategorie. Typ zařízení bude zřetelně uveden u vchodu, aby nedocházelo ke stížnostem. Cílem tohoto opatření je ukončit provoz celoročních zahrádek, kterými se obcházel stávající zákon a kuřáci se nahřívali "venku" plynovými infrazářiči. Dále dojde ke zvýšení daně na jednorázové obaly na potraviny. Především v rychlém občerstvení dochází k tvorbě obrovského množství obalů, které se po jednom použití nedají jinak zracovat než v lepším případě  spalováním, v horším skládkováním.

 V oblasti obchodu apeluji na zkrácení otvírací doby nejlépe u všech do 20:00, aby bylo možné snížit teplotu a omezit energeticky náročné větrání a osvětlení. Moderní společnosti nepotřebují papírové letáky, ty se sice dají recyklovat nebo spálit v kamnech, ale na jejich výrobu se spotřebuje velké množství energie, někteří k tomu již přistoupili, u ostatních by je k tomu měli dotlačit zákazníci vylepením cedulek na schránky "nevhazujte letáky". Také nejsem přesvědčen o ekologičnosti jednorázových papírových tašek. Zkuste se chovat skutečně ekologicky, bude to pro Vás i ekonomicky výhodné.

V oblasti výroby elektrické energie bude zjednodušeno připojení drobných výrobců elektrické energie z jakýchkoliv zdrojů, výkupní cena energie se bude odvíjet od ceny stanovené pro velké výrobce na burze. Do normalizace trhu budou celoevropsky pozastaveny emisní povolenky a změní se způsob jejich obchodování. Budeme chtít změnit trh tak, aby při exportu byl hlavním nositelem ekologických nákladů dovozce a byl tak vytvořen tlak na řešení energetické soběstačnosti na národních úrovních. Prokazatelné snížení spotřeby na jednotkovou produkci u výrobců bude odměněno snížením daní nebo jinou kompenzací, na které usilovně pracujeme. 

V oblasti výroby spotřebního zboží se bude důsledně kontrolována možnost ekonomické opravitelnosti. Nejde třeba u pračky inzerovat záruku na motor 10 let s tím, že nejvíce poruchová část - ložisko bubnu nelze jednoduše vyměnit díky svařené plastové vaně. Povinnost výrobce bude kromě současné, která zajišťuje po deset let od ukončení výroby produktu držet náhradní díly, o maximální cenu jedné sestavy  součástek v ceně jedné desetiny původní ceny výrobku, kterou lze jednoduše vyměnit bez nutnosti vynaložení speciálního úsilí. Pokud bude pračka stát 10 tisíc, bude to znamenat v případě poruchy ložisek a nerozebiratelné vaně pračky cena za náhradní sestavu bubnu s vanou 1 tisíc korun.  Ano dojde k nárustu prodejní ceny, ale je ekologičtější užívat výrobek déle, než jej nesmyslně, díky předražené komplikované opravě vyhodit.

Dotace v zemědělství by měly být orientovány na produkt. Evropská unie stanovuje kvóty na cukr, víno a spoustu dalších produktů a potom dodacemi  supluje jejich nekonkurenceschopnost. Nelze jen poskytovat dotace za to, že se louka dvakrát do roka poseče a hotovo, je nutné využít každý zdroj a v tomto případě se naskytuje možnost na méně úrodných půdách pěstovat energetické plodiny, pokud to bude ekonomicky výhodné, například japonský topol a ten potom využít v místě pro výrobu energie. Když už dotace, tak na výrobek.

A poslední, než usnete, je nařadě státní správa. Ve státní správě bude snížen počet pracovníků a s nimi spojené agendy. Proč potřebujeme samostatně občanku, pas a řidičák? Nevejde se to na jednu kartičku? Bude zrušeno ministerstvo místního rozvoje, některá ministerstva budou sloučena, Stát se zbaví podílů ve stovkách firem.  Prodá a přestane dotovat Českou poštu, v dnešní době je ekonomičtější dostat dopis mailem, peníze dostat na účet, pokud si přesto někdo přeje dostat dopis s modrým pruhem do ruky a stejně tak i důchod, soukromá firma mu to jistě za patřičnou úplatu zajistí. A hlavně dotace, pro některé to bude bolestivé, ale jejich zrušením bude možné snížit daňovou zátěž obyvatel, kteří se budou moci sami rozhodnout, k jakému účelu tyto peníze nejvhodněji použíjí.   

Tento týden začala masivní vládní informační kampaň, jejímž cílem je seznámit všechny, kteří by to mohli v dalších měsících potřebovat, s programem sociální pomoci, který se jmenuje Deštník proti drahotě. Jde o cílenou pomoc pro ty z vás, kteří se vlivem cen energií nebo inflace a rostoucích životních nákladů dostanou do složité ekonomické situace. Prosím vás, využijte této informační kampaně a podívejte se, zdali se zrovna vás nemůže tato pomoc týkat. Jsme v mimořádné situaci a ostych tady není na místě.

Zastropování cen energií a Deštník proti drahotě, to jsou naše dvě hlavní opatření, jak zvládnout tuto zimu s co nejmenšími obtížemi. To samo o sobě ale nezmění příčinu našich problémů, kterou je energetická závislost na Rusku.

Říkám to opakovaně a musím to zopakovat i nyní. Není žádná jednoduchá cesta. Není žádná jednoduchá cesta, jak tento problém rychle vyřešit. Změnit českou energetiku, vybudovat novou infrastrukturu, to trvá dlouhé měsíce a roky. Proto na tom usilovně pracujeme. Pracujeme na tom prakticky už od tohoto jara.

Asi už víte, že jsme zvládli pro naši republiku zajistit dostatek plynu pro případ, že Rusko dodávky zcela zastaví. Máme téměř plné zásobníky, nakoupili jsme vlastní železnou rezervu zemního plynu a minulý týden jsme v Nizozemsku rezervovali část kapacity otevřeli nový LNG terminálu, který pokryje až třetinu naší roční spotřeby.

Zároveň intenzivně pracujeme na výstavbě nových plynovodů a ropovodů. Spustili jsme dostavbu Dukovan bez účasti Rusů a Číňanů. A urychlujeme výstavbu nových zdrojů energií, jako jsou například moderní fotovoltaické elektrárny.

Děláme, co můžeme, aby se Česká republika stala co nejdříve energeticky suverénním státem. To je jediná cesta, jak se z nebezpečí energetické krize opravdu a definitivně dostat.

Kus odpovědnosti za to, jak se nám to povede, ale leží i na každém z nás. A já bych si vás proto nyní dovolil o něco požádat.

To, že máme zajištěny zásoby plynu a že jsme zastropovali ceny energií, totiž v žádném případě neznamená, že nyní můžeme polevit. Naopak! Vláda, státní organizace, firmy, ale i domácnosti by se měly právě v následujících týdnech a měsících o to více zamýšlet nad tím, zdali s energiemi hospodaří správně, kde mohou ušetřit nebo alespoň jak s nimi neplýtvat.

Rozumné hospodaření s plynem i elektřinou ze strany každého z nás totiž bude mít tuto zimu hned tři různé, ale velmi pozitivní a potřebné efekty. Za prvé, budeme tím šetřit vlastní peníze. Za druhé, budeme šetřit i naše společné peníze ve státním rozpočtu, a tedy společně tak bojovat proti inflaci. A za třetí, budeme tak pomáhat i našemu průmyslu a celé naší ekonomice.

Chci vás poprosit, abyste právě to měli v následujících měsících na paměti a podle toho se pokusili jednat. A mohu vám slíbit, že budu důsledně trvat na tom, aby stát a jeho instituce šly příkladem.

Vážení přátelé, tento rok není a nebude jednoduchý, ale jsem přesvědčen, že nakonec vše úspěšně zvládneme.

Děkuji vám za pozornost a přeji vám příjemný nedělní večer.

Petr Fiala
předseda vlády ČR

Dovětek: Po letech úspěšné likvidace staré pravice by si měly strany, které chtějí dělat pravicovou politiku všimnout této změny a zaměřit se na novou pravici - pracující, kteří jsou den co den obíráni o výsledky své práce stále rostoucí neproduktivní populací-levicí. Je zde obrovské množství lidí, kteří jsou nenápadně ožebračování o svoje vydělané peníze tak, že jsou potom potupně nuceni žádat o dávky - svoje vydělané a ukradené peníze největším zlodějem všech dob - státem. 

Autor: Jaroslav Haluza | úterý 20.9.2022 0:18 | karma článku: 27,62 | přečteno: 1084x
  • Další články autora

Jaroslav Haluza

Nebudu volit menší zlo

Po dnešní předvolební debatě mám jasno, bude to Marek Hilšer a vůbec mi nevadí, jestli můj hlas propadne, vnitřně bude můj vítěz.

12.1.2023 v 22:09 | Karma: 13,54 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Plány konfliktu na Ukrajině

Putinův plán bezpečnostní operace na Ukrajině znali v USA už loni v srpnu. Ti s plánem seznámili ukrajinského prezidenta a pravděpodobně některé spojence v Evropě. O plánu věděli i v Číně, takže zasvědcených už bylo víc než dost.

14.9.2022 v 18:27 | Karma: 15,60 | Přečteno: 786x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Koupí elektrárny se více elektřiny nevyrobí

Zlato je drahé, protože je ho málo. Diamanty jsou vzácné, protože jich je málo. Elektřina je drahá proto, že ... nevlastní stát elektrárny?

24.6.2022 v 1:29 | Karma: 20,41 | Přečteno: 607x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Prezident placement, aneb jak naplnit televizní rozpočty

Televize pláčou, že nemají jak naplnit prázdné pokladnice, protože jim diváci přetáčejí reklamy, nebo jim platí málo a přitom se chystá akce, na které se dá vyrýžovat doslova zlaté vejce - Prezidentské volby 2023.

9.6.2022 v 0:15 | Karma: 6,94 | Přečteno: 259x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Špičky EU a NATO by měly sedět u jednacího stolu spolu s Ukrajinou a Ruskem

Měl by to být prezident Francie Macron, důchodce Schröder nebo premiér Fiala? Nebo nově pan Abramovič? To by tam už mohl sedět třeba Klaus se Zemanem.

27.3.2022 v 23:46 | Karma: 8,18 | Přečteno: 314x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 923x
The history of human knowledge is a history of false inference and erroneous interpretation of facts.

Max Nordau

(Historie lidského poznání je historií falešných závěrů a chybné interpretace faktů.)

 

 

Seznam rubrik