Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Plány konfliktu na Ukrajině

Putinův plán bezpečnostní operace na Ukrajině znali v USA už loni v srpnu. Ti s plánem seznámili ukrajinského prezidenta a pravděpodobně některé spojence v Evropě. O plánu věděli i v Číně, takže zasvědcených už bylo víc než dost.

Když nepůjedeme hluboko do minulosti, druhou největší ránu po rozpadu Sovětského svazu způsobilo Putinovi postupné vzdalování Ukrajiny z jeho vlivu, které bylo různým způsobem "korigováno". Zlomem byl rok 2014, kdy  byl sesazen jeho ukrajinský kamarád Janukovič a Ukrajina od té doby už nechtěla být jen součástí EU, ale i  NATO.  V rámci "rozvodového řízení" si Putin sbalil Krym a začal přemýšlet, jak zlobivého partnera přimět k rozumu.

Putinův plán

Mnozí se snaží vysvětlit nevypočitatelné chování Putina jeho duševní nemocí. Připusťme si, že sice nějakou psychiatrickou diagnózu má (stejně jako 99,9 % populace a ostatní jsou letadlo), ale jeho šílený plán má něco do sebe.

Jak funguje ruské válečnictví? Hodnota člověka = 0, ztráty se počítají až cca od 1 milionu. Poučení z historie? Afganistán - obsazeno, opuštěno, výsledek = 0, Ukrajina před Druhou světovou válkou 4 miliony mrtvých, během války nepřátelé, po válce bezpečnostní operace a při prvním možném okamžiku Ukrajina bere roha. Kromě vojáků má Rusko armádu agentů tajných služeb a dokáže vést hybridní válku, na kterou vsadilo v tomto případě. 

Už na začátku konfliktu vytvořil Putin řadu zdánlivě nepochopitelných chyb. Nechá přiotrávit stovky vojáků u Černobilu, nezničí v první hodiny protiletadlovou obranu a letectvo protivníka. Nenasadí zelené můžíčky jak na Krymu, aby zničil třeba muniční sklady (jak to nechal udělat ve Vrběticích), jeho IT specialisté neovládnou důležité prvky infrastruktury (jako u nás naposledy ŘSD :-)) a nejmenovaného telefonního operátora :-(((), kolona vojenské techniky vyrazí na Kyjev a z nepochopitelného důvodu se zastaví a čeká, až se Ukrajinská armáda dá do kupy, mobilizuje a opráší zakonzervovanou techniku. Následují měsíce dalších chyb, ukázka šílenství v jaderných elektrárnách, hrození jaderným arzenálem, vraždění a znásilňování, až možná k vrcholnému číslu, nechat Ukrajinu zaútočit.

Takže otázka zní? Proč? Protože Afganistán. Vojensky obsadit Ukrajinu, kdy máte prakticky všechna esa v rukávu, a ještě čínskému kamarádovi na jeho žádost odložíte akci o dva týdny, by měla být záležitost řádově v jednotkách týdnů. Čeho dosáhnete - země s potencionálem 40 milionů partyzánů (co dokážou na Krymu Ukrajina už ukázala), neustálý dohled armády, vojáci 24 hodin v neprůstřelných vestách, kolaboranti likvidovaní za bílého dne. Výsledek = 0. Co to takhle zařídit, aby mu Ukrajina padla sama do náruče? Ukázat jí, jaký je její milenec vlastně zač. 

Plán je velmi jednoduchý:

Vytvořit dlouhotrvající konflikt. Chvilku vyhrávat a donutit Ukrajinu žádat o pomoc. Ta se jí dostane, ale ne zas tam moc kolik potřebuje. Putin dorovnává, používá muzejní techniku a vojáky nízké hodnoty (okrajové nejchudší části Ruska, kriminální živly, branci). Neustále chrastí jadernými zbraněmi, aby si NATO udrželo odstup. Spolupracuje s Íránem, ve hře je opatřit této zemi jaderné zbraně (Izrael podezřele mlčí, arabský svět vlažný, Turecko se začíná navážet do Řecka). Zablokuje přístavy s obilím určeném pro Afriku a arabské státy. Nějak se nám potichu zvedl počet uprchlíků a Erdogan tomu už moc nebrání. "Dobře" působí i individuální přístup ke státům EU, kde mi rusobijci pošilháváme po levných pohonných hmotách a plynu v Maďarsku. Některé firmy už na sankce z vysoka ... a obnovují výrobu v Rusku. Když se podíváme na předvolební průzkumy, jsme opravdu tak silní? ODS se vzdala euroskepticismu jen kvůli korytu, Okamura, Trikolora, komunisti + univerzální doplňkové strany jako STAN, stačí opravdu málo, naštěstí už toho není moc, co můžeme na Ukrajinu neposlat.

Do světa se dostávají nové a nové excesy, aby udržel diváky u obrazovek. Nastávají očekávané sankce, které začínají zasahovat obě strany. Vlastní obyvatele má pod kontrolou. Ti v Evropě začínají propadat panice a mají proč. Blíží se zima, zavírají se kohoutky a Evropan s představou dvou svetrů se začíná bouřit, tok zbraní na Ukrajinu ustává, ustává podpora a do hry vstupují zálohy. Zálohy, které se třeba účastnily společného cvičení s Čínou a Indií. Ukrajina, zrazená západními sousedy, kapituluje. Ostatní zařídí vlastní naštvaní občané. Západ je prodal za třicet stříbrných.

Plán USA

Pro USA je konflikt univerzálního padoucha v blízkosti spojenců z NATO obchodní příležitost. Proč prodávat špičkové stroje do pochybných zemí, když tu máme solventního partnera v nouzi? To co se dodá na Ukrajinu je jen reklama na ty starší zbraně, které se mohou exportovat jinam.

Plán EU

Semknout Evropu a předělat hlasování na většinový (Německo - Francouzský) systém. Z uměle vyvolaných vysokých cen udělat skok v zelenizaci Evropy. Takový naše klasika, něco rozeštvat a pak já nic, já muzikant. Politici to platit nebudou, ale zvolili jsme si je sami.

Plán Ukrajiny

Ukrajina všechny tři výše uvedené plány zná. Nikde tam nefiguruje řešení pro ni, takže si musela vytvořit ten svůj. Plánem je získat co nejvíc zbraní, aby nějak přečkala zimu. Spojenci neví kolik dodaných zbraní je v akci a kolik se jich šetří. Soustředí se na partizánské akce na Ruském území a bude čekat na Ruské rozhodnutí, jestli bude v konfliktu pokračovat. Nakonec Ukrajina deklaruje nechuť vstoupit do NATO a pustí kus území. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jaroslav Haluza | středa 14.9.2022 18:27 | karma článku: 15,60 | přečteno: 786x
  • Další články autora

Jaroslav Haluza

Nebudu volit menší zlo

Po dnešní předvolební debatě mám jasno, bude to Marek Hilšer a vůbec mi nevadí, jestli můj hlas propadne, vnitřně bude můj vítěz.

12.1.2023 v 22:09 | Karma: 13,54 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Mimořádný projev pravicového politika

V Evropě se objevila nová nemoc a léčí se úplně stejně jako ty předešlé - zásypem. Zásypem peněz. Premiér Fiala se označuje jako pravicový politik, takže jsem u něj hledal nějaké pravicové řešení, ale žádné tam nebylo.

20.9.2022 v 0:18 | Karma: 27,62 | Přečteno: 1084x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Koupí elektrárny se více elektřiny nevyrobí

Zlato je drahé, protože je ho málo. Diamanty jsou vzácné, protože jich je málo. Elektřina je drahá proto, že ... nevlastní stát elektrárny?

24.6.2022 v 1:29 | Karma: 20,41 | Přečteno: 607x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Prezident placement, aneb jak naplnit televizní rozpočty

Televize pláčou, že nemají jak naplnit prázdné pokladnice, protože jim diváci přetáčejí reklamy, nebo jim platí málo a přitom se chystá akce, na které se dá vyrýžovat doslova zlaté vejce - Prezidentské volby 2023.

9.6.2022 v 0:15 | Karma: 6,94 | Přečteno: 259x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Špičky EU a NATO by měly sedět u jednacího stolu spolu s Ukrajinou a Ruskem

Měl by to být prezident Francie Macron, důchodce Schröder nebo premiér Fiala? Nebo nově pan Abramovič? To by tam už mohl sedět třeba Klaus se Zemanem.

27.3.2022 v 23:46 | Karma: 8,18 | Přečteno: 314x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 923x
The history of human knowledge is a history of false inference and erroneous interpretation of facts.

Max Nordau

(Historie lidského poznání je historií falešných závěrů a chybné interpretace faktů.)

 

 

Seznam rubrik