Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O co vlastně jde Pirátům jde?

A vůbec nejde o polemiku s Jaroslavem Červenkou. Prezident nemá rád Piráty, prezident avizoval, že má s kandidátem problém, prezident doporučil kandidátovi, aby to vzdal, prezident kandidáta objal a jmenoval. Jak logické.

Nemám našeho prezidenta Miloše Zemana rád, ale respektuji jeho vítězství v posledních prezidentských volbách, kdy spousta politiků a stran strčila hlavu do písku (a někteří dokonce sami sobě do pr...e). Zeman je totiž silný soupeř a přestože mu neslouží zdraví, hlava mu funguje. Jeho umění sejmutí knížete v první prezidentské volbě, odmakání si druhé volby nebo odejití Sobotky by mělo být součástí výuky všech politiků.

Letošní předávání moci je z pohledů nás obyčejných lidí docela drama, z pohledů politiků povedená taškařice. První předvolební výstřel asi provedl Zeman svým vyjádřením, že sestavením vlády pověří nejsilnější stranu a myslel tím samozřejmě svého koně z Čapího hnízda. V létě se už pan Bartoš viděl v premiérském křesle, na podzim vyhrála koalice Spolu, ale nejsilnější stranou bylo Babišovo ANO. 

Druhý výstřel: Koalice koalic avizuje, že koalizovat s Babišem z nich nikdo nebude..

Zeman by mohl splnit co slíbil, ale jaký by z toho měl prospěch? Akorát by kamarádovy sebral politické bodíky za nefér jednání, na které by plakající pětka ukazovala, kde by mohla. Pětikoalice, takový antibabišovský kočkopes je dobrý základ na předčasné volby, jen se to musí pěkně skoulet. Takže je necháme chvilku vydusit ve vlastní šťávě.

Třetí výstřel: Zeman nastupuje do nemocnice a pětka ovládající Senát rozjíždí útok na pravomoci prezidenta, které není v tu chvíli schopen vykonávat, aby si sami, prostřednictvím předsedy senátu, mohli svého Fialu jmenovat.

U Zemana, přestože leží na JIPce, navštěvují celá procesí. Snad za celý rok v Lánech neměl tolik návštěv jako ve sterilním prostředí nemocnice. Výsledkem bylo splnění popisu práce prezidenta, kdy splnil svoji ústavní povinnost a svolal ustavující schůzi sněmovny v termínu, který se čistě náhodou shodoval z druhou ústavní možností. Po pověření pana Fialy sestavením vlády se obloha rozjasnila a rázem byly všechny aktivity v procesu odejmutí pravomocí prezidenta ukončeny.

Čtvrtý výstřel: Fiala přinese prezidentovi seznam kandidátů na ministry, mezi kterými figuruje pan Lipavský. 

A my si teď můžeme zaspekulovat zda to byl výstřel od Pirátů tolerovaný zbytkem koalice, vždyť je to jen obyčejný pěšák, nebo to byl výstřel od prezidenta, protože chtěl zasít semínko pochybností do koalice koalic a nebýt to Lipavský, mohl to být třeba Josef Novák, kdyby v seznamu kandidátů figuroval. Takže si rovnou odpovím na nadpis - Pirátům zde opravdu o nic nejde, byli jen použiti, zneužiti a odhozeni.

A teď babo raď, z mého pohledu už si koalice zastřílela dost a tak se přikláním na stranu těch, kteří si myslí, že si tentokrát vystřelil prezident. Taková podpásovka, Fiala už svolává zasedání vlády čekatelů a z čista jasna jedno slovíčko v Ústavě a konec snů.

Hned se zde vyrojilo spousta  odborníků na Ústavu jestli musí nebo nemusí jmenovat navrženého ministra a každý na to kouká ze svého pohledu, jako když policie hned po výstřelu chytí chlapa, který zastřelil svoji tchýni, v jedné ruce kouřící pistole, v druhé krabice od sportovních bod a v té dvě mega  korun českých. Lid volá po oprátce, vždyť je to nad slunce jasné, i ten chlap se sám přiznal: zastřelil jsem ji. V tu chvíli nastupují skupiny právníků, expertů a znalců a ti na straně tchýňovraha poskytují soudu důkazy o sebeobraně: tchýně mi celý život usilovala o život, na vánoce pekla tuny cukroví, na oběd jsem dostal vždy dva řízky se salátem, už teď vážím stopadesát kilo a chtěl jsem začít jezdit na kole a ona nato, proč bych jezdil na kole jako nějaká socka a dala mi tuhle krabici, abych si pořídil nové fáro, chtěla mě zabít, .... A rázem už to není jasné.

Ale zpět k našemu výstřelu. Vznikla zde nějaká ústavní krize? Jeden se vzpírá a druhý se zlobí a i na takové případy naše Ústava pamatovala a proto tu máme kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu. Takže žádná ústavní krize, jen obyčejná kočkovačka. Proč nepovažuji kompetenční žalobu za výstřel? Protože to strašně dlouho trvá a je úplně jedno, kdo má pravdu, protože zde jde jen o čas a ten hraje do karet Zemanovi. Má co ztratit? Omluví se jako rodině po Peroutkovi? Ani to ne. Jen někoho jmenuje: Lipavského nebo Josefa Nováka a jede se dál. Vždyť šlo do rozhodnutí ústavního soudu jen o různý výklad jednoho pojmu, za to se hlava neseká.

A co pan trefený Fiala, jaké má možnosti:

Půjde za Piráty a ti mu dají náhradníka. Piráti se budou cítit jako páté kolo u vozu. 

Nechá si jmenovat neúplnou vládu a podá kompetenční žalobu a bude čekat několik měsíců

Podá kompetenční žalobu a bude čekat několik měsíců na jmenování  celé vlády

Nějaká jiná možnost?

 

Na to, že se nový vítěz voleb ještě nedostal ke kormidlu, už se zde docela slušně střílelo. Na změnu ústavních zákonů v parlamentu, kde se jedna strana kompletně vyšplouchla a druhá dostala pozici místopředsedy až po řadě ústupků můžeme zapomenout. V případě obyčejných zákonů to nebude o moc jednodušší, díky "homogenitě" koalice bude problém zákon vůbec vypustit z vlády do parlamentu, kde jej můžou sejmout vlastní anonymní poslanci a nakonec půjde přes Senát na podpis k prezidentovi, se kterým jsem provedli tolik pěkných taškařic. 

 

Autor: Jaroslav Haluza | neděle 12.12.2021 0:54 | karma článku: 28,37 | přečteno: 893x
  • Další články autora

Jaroslav Haluza

Nebudu volit menší zlo

Po dnešní předvolební debatě mám jasno, bude to Marek Hilšer a vůbec mi nevadí, jestli můj hlas propadne, vnitřně bude můj vítěz.

12.1.2023 v 22:09 | Karma: 13,54 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Mimořádný projev pravicového politika

V Evropě se objevila nová nemoc a léčí se úplně stejně jako ty předešlé - zásypem. Zásypem peněz. Premiér Fiala se označuje jako pravicový politik, takže jsem u něj hledal nějaké pravicové řešení, ale žádné tam nebylo.

20.9.2022 v 0:18 | Karma: 27,62 | Přečteno: 1084x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Plány konfliktu na Ukrajině

Putinův plán bezpečnostní operace na Ukrajině znali v USA už loni v srpnu. Ti s plánem seznámili ukrajinského prezidenta a pravděpodobně některé spojence v Evropě. O plánu věděli i v Číně, takže zasvědcených už bylo víc než dost.

14.9.2022 v 18:27 | Karma: 15,60 | Přečteno: 786x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Koupí elektrárny se více elektřiny nevyrobí

Zlato je drahé, protože je ho málo. Diamanty jsou vzácné, protože jich je málo. Elektřina je drahá proto, že ... nevlastní stát elektrárny?

24.6.2022 v 1:29 | Karma: 20,41 | Přečteno: 607x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Prezident placement, aneb jak naplnit televizní rozpočty

Televize pláčou, že nemají jak naplnit prázdné pokladnice, protože jim diváci přetáčejí reklamy, nebo jim platí málo a přitom se chystá akce, na které se dá vyrýžovat doslova zlaté vejce - Prezidentské volby 2023.

9.6.2022 v 0:15 | Karma: 6,94 | Přečteno: 259x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Vedení TOP 09 bude rozhodovat o novém ministrovi, může to být Tuleja

30. dubna 2024  5:05

Vedení TOP 09 bude v úterý od rána rozhodovat o kandidátovi na post ministra pro vědu, výzkum a...

PŘEHLEDNĚ: Podívejte se, jaké změny v důchodech české občany čekají

30. dubna 2024

Exkluzivně Zvyšování důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, snižování výpočtu nových důchodů,...

„Pučista si ji nezaslouží.“ Bidenův tým vymýšlí, jak zrušit debatu s Trumpem

30. dubna 2024

Premium Koho by před časem napadlo, že když prezident USA připustí, že se snad i zúčastní debaty se...

Bude mít kdo jezdit pro pacienty? Chybí stovky záchranářů, mladé práce neláká

30. dubna 2024

Premium Posádky sanitek stárnou, průměrný věk zdravotnických záchranářů se pohybuje nad 50 lety....

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 923x
The history of human knowledge is a history of false inference and erroneous interpretation of facts.

Max Nordau

(Historie lidského poznání je historií falešných závěrů a chybné interpretace faktů.)

 

 

Seznam rubrik