Zastaví nová vláda divokou privatizaci České Pošty?

Minulá vláda držela Českou poštu pevně v rukou. Za jejího působení došlo k její transformaci na moderní, ziskovou společnost, .... a dost pohádek na dobrou noc. 

Pošta se prapůvodně zabývala přepravou listovních zásilek mezi fyzickými osobami a posléze se na její bedra nabalili další činnosti jako je přeprava zásilek, finanční služby a univerzální služby pro stát. Další veledůležitou službou je prodej pastelek, pojištění a losů. V průběhu času se díky flexibilitě státního podniku vyrojila konkurence, a tam, kde to bylo výhodné (finance, balíky) o část trhu přišla. Původní úhrada za univerzální služby v maximální míře 500 milionů se poslední roky zvedla na 1,5 miliardy a stejně, z důvodů vyšších nákladů musela zbytek zadotovat z vlastních zdrojů. To, že Pošta jde do mínusu se ví už několik let a o privatizaci a předání České pošty do soukromých rukou minulá vláda nechtěla slyšet, ale zato podnikala kroky, které by se daly nazvat začátkem divoké privatizace, kdy na konci majiteli zůstane jen prázdná skořápka a oči pro pláč:

Dokumenty ukazují, že první část, která bude nadále dotovaná státem, se nově rozdělí na tři samostatná oddělení. Těmi budou podle plánu vedení logistika, finanční služby a prodej. A druhá část, která bude komerční, se rozdělí na tři dceřiné společnosti spadající pod Českou poštu. Nově by tak podle dokumentu vznikly společnosti Balíkovna, Správa majetku služeb a Poštovní distribuční společnost.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/transformace-ceske-posty-ministerstvo-vnitra-jak-se-zmeni-ceska-posta_2109250500_zpo

Mezitím už se čile rozprodává nemovitý majetek, aby se zalepily díry rozpočtu s krycím názvem "získání prostředků na modernizaci". Pokud si chcete něco koupit, zajděte si na:

https://www.ceskaposta.cz/o-ceske-poste/prodej-a-pronajem-nemovitosti/pripravujeme

Teď je to docela slabé, ale z výroční zprávy České pošty za rok 2020 tu máme:

353 350 000 korun získala Česká pošta prodejem komplexu budov a pozemků Kláštera sv. Gabriela v Praze. Unikátní památka byla nabízena k prodeji už od roku 2016. Od té doby proběhlo celkem pět dražebních aukcí.

A v 9/2021 už lze dohledat třeba:

Česká pošta rozprodává majetek. Jeden z největších státních podniků letos už prodal pozemky a nemovitosti za 200 milionů korun. Do konce roku by se tato částka měla dostat přes půl miliardy korun. Pošta nepotřebné objekty prodává v dražbách, protože jejich provoz je příliš nákladný. Redakce TN.cz připravila přehled nemovitostí a pozemků, které si můžete koupit nebo pronajmout.

Zdroj: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/443967-levne-rodinne-domy-garaze-i-pozemky-ceska-posta-rozprodava-majetek-prehled?campaignsrc=tn_clipboard

A co příští rok, co přespříští? Budeme prodávat, aby bylo na výplaty, až nakonec poslední zhasne? Nebylo by lepší do toho říznout, vždyť nadneseně Česká pošta může vyřešit všechny otázky dnešních dní:

1, Česká pošta stále ještě vlastní obrovský majetek a místo poštovních služeb by klidně mohla stavět byty: 

Praha - Státní poštovní kolos zná počet a hodnotu nemovitostí, které vlastní. Tržní ocenění 1 580 budov ve vlastnictví České pošty přesahuje částku 8,2 miliardy korun. 

https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/1274633-poste-patri-budovy-za-8-miliard-kancelare-ma-i-v-klastere

Těch 8,2 miliard byla hodnota nemovitostí v roce 2011, co se stalo s cenami od té doby?

Areál o rozloze 19 hektarů v Malešicích nabízí premiérovi k využití Česká pošta, která zvažuje přestěhování tamní třídírny ke Kolínu.

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/vladni-ctvrt-by-mohla-namisto-letnan-vyrust-v-malesicich/r~5b4ce23cfca611e9b1410cc47ab5f122/

Při ceně stavebního pozemku, když budu z levného kraje,  10 tisíc za metr čtverečný tu máme nemovitost za 1,9 miliardy. Nehledá snad Praha pozemky, kde by se dalo postavit cenově přijatelné bydlení? Co se stane s takovým pozemečkem, pěkně v celku, kousek od centra hlavního města, když se dostane do rukou developerské společnosti? Budou tam byty pro mladé za 2 miliony?

2, V České poště pracovalo v roce 2020 celkem 28000 pracovníků

Při změně legislativy, optimalizaci služeb by poštu mohlo klidně opustit i 20 tisíc velmi dobře kvalifikovaných lidí. Tito lidé jsou důvěryhodní - kde jinde může tolik lidí roznášet důchodcům výplatu, pracovat s finanční hotovostí. Velké procento vlastní řidičský průkaz. Velké procento je fyzicky zdatných. Velké procento pracuje na svoji kvalifikaci za relativně nízkou mzdu. Nehledají snad podnikatelé takové lidi?

3, Česká pošta může přispět ke Green dealu

Představte si střediskovou obec, třeba někde v Jihočeském kraji. Budova dle energetického štítku mimořádně nehospodárná, vytápěná kotlem na uhlí. V ní dvě poštovní pracovnice, které potřebují provozní teplotu minimálně  na 24°C a to už je opravdu zima. Provozní doba 7-15 Po - Pá, takže jeden dopis s modrým pruhem a zaměstnanec je bez půl dne dovolené a potom zjistí ve schránce, že mu ten samý den došel balík.

A jak by to měla konkurence při povinnosti zachovat poštovní služby: krabice zeleného mutujícího panáčka s terminálem a schránkami, které se otevřou na občanku a kód a vydají jak doporučený dopis, balíček, noviny, ..., bankomat místo roznášení peněz pod nos a nevytápěnou místnůstku, kde se můžete spojit s operátorkou sto kilometrů daleko (třeba na mateřské, aby to bylo levnější), která za úplatu vyřeší to ostatní, co terminál nezvládne. Kde by v obci taková nevzhledná krabice mohla stát? Z jedné strany přístřešek a lavička a máme tu zastávku autobusu a vše spojené s novou poštou vyřešíte při cestě do/z práce. 

4, Česká pošta pomůže rozpočtu

Dnes se za univerzální služby pro stát z rozpočtu platí 1,5 miliardy, letos se rozprodal majetek za 0,5 miliardy, pošta skončí pravděpodobně ve ztrátě. Letos se to ještě přičte "k dobru" minulé vlády, ale rozkaz zněl jasně: mínus 80 miliard a pár by jich bylo už na stole. Z důvodu inflace porostou mzdové nároky, náklady na provoz budov, náklady na provoz vozového parku,... Žádné veselé vyhlídky. Úkolem státu je poštu očistit od zátěže minulosti - jak majetku, lidí, tak hlavně legislativy. Co jde vyřídit digitální cestou, řešit digitálně, kdo chce komunikovat starým způsobem, tak za vlastní komerční cenu.

A nakonec Českou poštu privatizovat legální cestou.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Haluza | čtvrtek 23.12.2021 0:16 | karma článku: 10,55 | přečteno: 470x