Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zvýhodněná hypotéka pro mladé by měla být ústavním právem

Návrh koalice Spolu na zvýhodnění hypoték pro mladé vzal levicovým stranám vítr z plachet. Zdravotníci vyzývají k posílení porodnic na úkor JIP, protože pouze kvalitní hypotéka je zárukou početí potomka.

Opravdu musí být předvolební boj postaven na tom, že slíbíte to, že jedněm zlým něco vezmete a dáte to těm hodným voličům. Jedni chtějí zdanit banky, druzí hledají prázdné byty po Praze a třetí chtějí takovou nevinnou a prospěšnou věc, jako zlevnit hypotéky pro mladé. Proč to řadím všechno do jedné roviny? Protože je to v podstatě stejné - někomu něco vezmu, abych to mohl dát někomu jinému. 

Opravdu se dá oheň uhasit tím, že do něj budete přilévat benzín?

Jistě najdou se borci, kteří dokážou uhasit hořící ropný vrt pomocí výbušniny, ale těch je opravdu málo. Takže většinou ne. Co to má společného s dotovanou hypotékou? Chcete si dnes postavit dům? To aby jste si nachystali obálky s penězi, aby si Vás ta paní ve stavebninách vůbec všimla. Hledáte zedníka? I ten poslední "inženýr", co nevychodil základní školu, dnes musí odmítat nové zakázky. Co přinutí je zlevnit? Tím, že naženete na jejich hřiště další nešťastníky už jen zkouší, kdo dá víc. Taková pomoc na jedné straně je "vyvážena" vyšší cenou na straně druhé. Z makroekonomického hlediska nám roste HDP, ale z hlediska mladého člověka je to všechno ještě ve větší ...li.

Proč může být hypotéka zárukou početí potomka, když už to bylo v nadpise?

Existují skupiny lidí, kde si hypotéku nemůžou dovolit a mají dětí jako smetí. Podobně můžou dopadnout mladí, kteří jedou takzvaně na krev a sebemenší výpadek příjmů může způsobit to, že pokud nechtějí přijít o střechu nad hlavou, musí se uskromnit tak, že jim kromě jídla a splácení hypotéky nezbyde na nic jiného, než na tu nejlevnější zábavu z dlouhodobými následky.

Opravdu chtějí mladí hypotéku? Nechtějí jenom střechu nad hlavou?

Člověk za život vystřídá několik zaměstnání a ze začátku to zkouší a práci často střídá. Někdy to chce zkusit i jinde ve světě, zajet si na zkušenou. Co je v jeho případě lepší? Být uvázaný v Horní Dolní nebo Praze hypotékou nebo dát dvojměsíční výpověď s pronájmu? A tu zvolá polovina národa, že u nás žádné byty k pronajmutí nejsou a přitom tu máme skoro na každé dvě osoby jeden byt:

V České Republice bylo v roce 2017 465,5 bytů na 1000 obyvatel

zdroj:http://www.socialnibydleni.mpsv.cz/images/soubory/Ostatni/zprava-o-bydleni-v-ceske-republice.pdf

Jak řekl pan Vladimír Špidla "Zdroje tu jsou!". Jenže nejsou na trhu.

Zeptejte se Svobodných jak donutit majitele bytů začít pronajímat byty!

Za prve by Vás poslali do háje s tím, že nikoho nutit nebudou. Nebudou hledat prázdné byty, nebudou nabízet dotované hypotéky, nebudou regulovat nájemné. K tomu zruší kotlíkovou dotaci, dotaci na fotovoltaické panely, zruší podporu stavebního spoření a spoustu dalších věcí, které jsou ve skutečnosti jen taková pračka na peníze, do které na jedné straně vložíte stovku a vypadne Vám pětikoruna.  Ale co hlavně, budou se snažit narovnat tržní vztahy tak, aby zde začal opět fungovat trh. Kdo byl od revoluce ten zlý, který chce z nájemníka sedřít kůži? Bylo jednoduché někomu ukončit smlouvu? Neziskovky zkoušely, jak se majitelé bytů chovají při výběru nájemníků diskriminačně a potom jej div ne lynčovali v přímém přenosu. Jak potom chcete po opatrném slušném člověku, aby se svojí nemovitostí vstoupil na trh s pronájmem, místo toho aby nechal v jednom případě svoji investici na horší časy ležet ladem nebo v tom druhém podnikal na půdě krátkodobých pronájmů turistům?

1, Majitel má právo svoji nemovitost pronajmout komu chce a s tímto člověkem uzavírá smlouvu, kde jsou stanoveny podmínky pronájmu a ukončení smlouvy.

2, Majitel má právo podávat reference o bývalých nájemnících novým pronajímatelům za přesně daných podmínek. Nový pronajímatel může po nájemnících požadovat reference od předchozích pronajímatelů. V každém případě je vhodná dokumentace stavu bytu před a po pronájmu, kdy může dojít ke změně reference např. na základě soudního rozhodnutí. 

3, Pokud do vztahu mezi pronajímatelem a nájemníkem vstupuje stát prostřednictvím příspěvků na bydlení, je velikost příspěvku určena dle obvyklého nájemného za daný typ nemovitosti. Na začátku vyplácení příspěvku a po ukončení nájmu nebo dávky je zdokumentován stav nemovitosti a stát může poskytnou referenci dalším pronajímatelům. Zároveň při neobvyklém rozdílu stavu bytu před a po je úměrně snížena následná dávka. 

Co lze očekávat po narovnání vztahů?

Stejně jak se léta budovala nedůvěra k pronájmům, bude roky trvat náprava těchto vztahů a díky různým sociálním inženýrům a k tomu kam kráčí Evropa i celý svět asi ani nikdy nedojde, ale za zkoušku by to stálo. Čím bude větší důvěra v "bezpečnost" pronájmu, tím více se najde majitelů, kteří pustí svoji nemovitost na trh. Pokud nebude stát přeplácet nájemné jak je tomu dnes, může postupně dojít k nárůstu počtu bytu na trhu a s tím i k relativnímu snížení výše pronájmu. Solidní nájemníci budou ceněni a dobrá reference bude i nástrojem k jednání o výši nájemného. Realitní kanceláře budou fungovat více v oblasti pronájmů než v prodeji. Pokud bude trh fungovat tak jak má, bude moci třeba ovdovělá majitelka bytu 3+1 svůj byt pronajmout a sama si pronajmou byt menší, třeba i s pečovatelskou službou v ceně. Majitelka prožije zbytek života s větším objemem finančních prostředků a dědicům zůstane byt 3+1, kde budou moci pokračovat v pronájmu nebo pronájem jednoduše vypovědět v případě, že budou mít s bytem jiný záměr. 

Zpět k hypotékám

Ceny bytů a domů jsou dnes vzhledem k velikosti platů pro většinu lidí nedostupné. Fungující nájemní systém sníží tlak na novou výstavbu, uvolní se kapacity stavebních firem a výrobců stavebních materiálů. To že dnes dotujeme prakticky všechno na druhé straně zvyšuje potřebu tyto náklady něčím pokrýt a tyto peníze nám potom chybí, když chceme financovat stavbu svého rodinného domu.  Proč stát nemůže fungovat tak, aby pokryl jen to nejnutnější? Bez dotované hypotéky se žít dá, tak proč do toho tahat stát? Jenže:

volby jsou založené na rozdávání, tak se to musí! Nebo ne? Záleží na Vás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jaroslav Haluza | sobota 14.8.2021 1:53 | karma článku: 15,38 | přečteno: 399x
  • Další články autora

Jaroslav Haluza

Nebudu volit menší zlo

Po dnešní předvolební debatě mám jasno, bude to Marek Hilšer a vůbec mi nevadí, jestli můj hlas propadne, vnitřně bude můj vítěz.

12.1.2023 v 22:09 | Karma: 13,54 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Mimořádný projev pravicového politika

V Evropě se objevila nová nemoc a léčí se úplně stejně jako ty předešlé - zásypem. Zásypem peněz. Premiér Fiala se označuje jako pravicový politik, takže jsem u něj hledal nějaké pravicové řešení, ale žádné tam nebylo.

20.9.2022 v 0:18 | Karma: 27,62 | Přečteno: 1084x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Plány konfliktu na Ukrajině

Putinův plán bezpečnostní operace na Ukrajině znali v USA už loni v srpnu. Ti s plánem seznámili ukrajinského prezidenta a pravděpodobně některé spojence v Evropě. O plánu věděli i v Číně, takže zasvědcených už bylo víc než dost.

14.9.2022 v 18:27 | Karma: 15,60 | Přečteno: 786x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Koupí elektrárny se více elektřiny nevyrobí

Zlato je drahé, protože je ho málo. Diamanty jsou vzácné, protože jich je málo. Elektřina je drahá proto, že ... nevlastní stát elektrárny?

24.6.2022 v 1:29 | Karma: 20,41 | Přečteno: 607x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Prezident placement, aneb jak naplnit televizní rozpočty

Televize pláčou, že nemají jak naplnit prázdné pokladnice, protože jim diváci přetáčejí reklamy, nebo jim platí málo a přitom se chystá akce, na které se dá vyrýžovat doslova zlaté vejce - Prezidentské volby 2023.

9.6.2022 v 0:15 | Karma: 6,94 | Přečteno: 259x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Steinmeier si v Praze může zlepšit reputaci. Poškodil mu ji döner v Turecku

29. dubna 2024  16:05

Pondělní dvoudenní návštěva Česka s fotkami od Vltavy je pro německého prezidenta Franka-Waltera...

Člověk v tísni poprvé sbírá peníze na Palestince. Hamásu nepůjdou, slibuje

29. dubna 2024  15:35

Největší a nejznámější česká humanitární organizace se odhlodala k bezprecedentnímu kroku. Poprvé...

Exprezident Klaus nepovažuje dvacet let Česka v EU za úspěšné období

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  15:30

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

OBRAZEM: Dvě různá řešení příkladu s cukrovím. Řešte hlavolamy přijímaček

29. dubna 2024  15:28

Na vyhodnocení jednotné přijímací zkoušky budou uchazeči o střední školy a víceletá gymnázia čekat...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 923x
The history of human knowledge is a history of false inference and erroneous interpretation of facts.

Max Nordau

(Historie lidského poznání je historií falešných závěrů a chybné interpretace faktů.)

 

 

Seznam rubrik