Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pětistupňový pes - to už nemá Babiš žádné kreativce?

Dokázal jsem se zpožděním pochopit 3R, problém už byl čtyřstupňový semafor, kdy se se zapnutím tak otálelo, že ztratil smysl dřív než na něm naskočila první zelená, ale co si má člověk představit pod pětistupňovým psem?

Poslední barva je fialová - co je to za nebezpečí, když nám doposud stačila červená. Výraz psů je pro člověka s vadou zraku nečitelný asi proto, aby se to mohlo na základě přesného maticového počtu ještě politicky upravit. Takže pes, pět stupňů, barvičky, matice, které zná tak 1% populace (neplést si s maticemi, které drží kolo na autě) a je to guláš nad guláš.

Jo, kdyby se třeba zeptali mě na nějaký srozumitelný model na pět, neváhal bych a navrhnul bych model P.R.D.E.L. Je to taková obdoba dětské hry záchod, kdy jsme v něm po kotníky, po kolena, ..., až po hlavu. Stejně jako teď jsme úplně ve psovi. Barvičky od prvního stupně od bílé po hnědou a místo psa ukazováček. První tři stupně by byl ukazováček chráněn papírem, v posledních dvou ... .

Označení prvních čtyř stupňů si vymyslete sami, poslední by byl lock down, ale teď vážně:

Opravdu existuje v naší republice člověk, který dokáže z dat na stránkách ministerstva zdravotnictví určit hodnotu rizika podle navržené matice? Proč se snížil poslední dva týdny počet testovaných řádově o deset tisíc a to zrovna těsně před hlasováním o prodloužení nouzového stavu? Kolik lidí, třeba v Praze, kde musí platit nemalé hypotéky, si může dovolit být doma na 60% a zároveň do karantény nahnat všechny okolo? Co to komu pomůže, když bude veden v kolonce pozitivní na kovid? Ten zodpovědnější si vezme tři dny dovolené plus dva dny víkend a vyleží se a výsledek je úplně stejný jako u toho, kdo pozitivně testovaný byl, jen to méně finančně odskáče. Počet těch co se nenechají testovat roste úměrně s nedůvěrou ve funkčnost systému. 

Někteří by raději nezveřejňovali počty zemřelých, ale proč? Vždyť těch, co zemřou na/s/kvůli kovidu je daleko víc než uváděná hodnota. Jak se chrání riziková skupina důchodců? Z těch opatření, které jsem dříve navrhoval, se nerealizovalo ani jedno. Proč se místo tajení neřekne: Franta - kdyby nebyly volby, a roušky se nosili dřív, Anežka - na jejím pokoji mohla být čistička vzduchu, Robert - ordinance praktického lékaře nemusela být v domově důchodců, Bětka - kdyby si ji mohla dcera vzít do vánoc domů, ... Jenže pravda bolí, tak se teď schová a mi si budeme hrát na nějakou matici. 

Co dál, budeme se těšit barevnými grafy, vymýšlet nové zkratky pro dávno existující postupy? Co se bude dít potom, až ta imaginární hodnota nakažených za den klesne pod tisíc? Zase to uvolníme a budeme koukat jak nám to pěkně roste, nebo má ministr zdravotnictví a jeho kreativní team nějaký dokonalý postup, který nám však nějak opomněl představit?

Až se tedy kovid sám umoudří a klesne na tu imaginární tisícovku, nešlo by se již teď připravovat na to, že tu epidemii budeme řídit my a ne matka příroda podle svých zákonů? Popravdě si to matka příroda bude řídit pořád sama a my ji to můžeme jen trošku kazit, třeba tím, že:

Zrušíme těch 15m2 na člověka a omezíme pobyt v obchodě na určený čas dle stupně nebezpečí? Může to hlídat e-rouška, která by stopovala čas od vstupu do prodejny po dosažení pokladny. Počet minut by se dal nastavit pro různé velikosti rodin a důchodci by dostali nějaký časový bonus na mobilnost, nebo ještě lépe by jejich nákup provedl někdo z rodiny. Efektem by bylo - omezení počtu lidí v obchodech, nastartování e-roušky a zabránění lynčování méně pohyblivých spoluobčanů.

Konečně rozjet kovid hotely pro nakažené, kteří chtějí chránit rodinu. Dokáže si někdo představit situaci, kdy má někdo tuberkulózu a pošlou ho vyležet to domů? Jedna koupelna, jedno WC, nejlépe obojí dohromady. Příbuzní v karanténně, jak asi chodí všichni na nákupy?

Míru rizika hodnotit na náhodném vzorku populace - třeba na těch dětech, co se mají vracet do školy, nebo u důchodců - zjistit % nakažených a % s protilátkami. Prostě nějaká data, která opravdu o něčem vypovídají. Dle oficiálních dat je aktuálně promořeno 5% populace, kolik je to ve skutečnosti?

Z jiného soudku by bylo třeba zakázat převod dovolených do příštího roku místo vymýšlení volna 16. října. Otevření vnějších částí zoologických zahrad a parků. Zrušení zákazu prodeje v neděli a našlo by se toho i víc, dejte typy a pošlete to svým známým na ministerstvo nebo tomu týpkovy s čau lidi a vůbec mi nebude vadit, když to bude prezentovat jako svoje nápady.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jaroslav Haluza | úterý 17.11.2020 0:16 | karma článku: 10,87 | přečteno: 301x
  • Další články autora

Jaroslav Haluza

Nebudu volit menší zlo

Po dnešní předvolební debatě mám jasno, bude to Marek Hilšer a vůbec mi nevadí, jestli můj hlas propadne, vnitřně bude můj vítěz.

12.1.2023 v 22:09 | Karma: 13,54 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Mimořádný projev pravicového politika

V Evropě se objevila nová nemoc a léčí se úplně stejně jako ty předešlé - zásypem. Zásypem peněz. Premiér Fiala se označuje jako pravicový politik, takže jsem u něj hledal nějaké pravicové řešení, ale žádné tam nebylo.

20.9.2022 v 0:18 | Karma: 27,62 | Přečteno: 1084x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Plány konfliktu na Ukrajině

Putinův plán bezpečnostní operace na Ukrajině znali v USA už loni v srpnu. Ti s plánem seznámili ukrajinského prezidenta a pravděpodobně některé spojence v Evropě. O plánu věděli i v Číně, takže zasvědcených už bylo víc než dost.

14.9.2022 v 18:27 | Karma: 15,60 | Přečteno: 786x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Koupí elektrárny se více elektřiny nevyrobí

Zlato je drahé, protože je ho málo. Diamanty jsou vzácné, protože jich je málo. Elektřina je drahá proto, že ... nevlastní stát elektrárny?

24.6.2022 v 1:29 | Karma: 20,41 | Přečteno: 607x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Prezident placement, aneb jak naplnit televizní rozpočty

Televize pláčou, že nemají jak naplnit prázdné pokladnice, protože jim diváci přetáčejí reklamy, nebo jim platí málo a přitom se chystá akce, na které se dá vyrýžovat doslova zlaté vejce - Prezidentské volby 2023.

9.6.2022 v 0:15 | Karma: 6,94 | Přečteno: 259x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 923x
The history of human knowledge is a history of false inference and erroneous interpretation of facts.

Max Nordau

(Historie lidského poznání je historií falešných závěrů a chybné interpretace faktů.)

 

 

Seznam rubrik