Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hoax: Od srpna znovu plošné nošení roušek?

Je Ministerstvo zdravotnictví v čele s Adamem Vojtěchem kompetentní označit tuto zprávu za hoax? Ano, je, protože může a basta!

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/cesko-koronavirus-ministerstvo-zdravotnictvi-hoax-rousky-twitter.A200716_182155_domaci_wass

Srpen tu máme za dva týdny a pár týdnů potom potrvá než skončí. Je možné zprávu označit za hoax, když ji můžete vlastním rozhodnutím ovlivnit na kteroukoliv stranu? Nebo si snad někdo myslí, že nás už Covid navždy opustil, když počet nakažených u nás i ve světě roste? Předpovědi Ministerstva zdravotnictví v této oblasti neměly nikdy dlouhé trvání a čekal jsem, že jim je opozice trošku připomene, bohužel nastalo odcházení pana Kalouska a přes jeho slzy nějak ten náš Moravskoslezský kraj nějak zmizel z obrazovek, přestože na nás pan ministr spolu s krajskou hygienickou stanicí udělal podraz a ještě nám to jen tak mimochodem tvítnul místo toho, aby vystoupil před kamerou. Předci zarouškovat milion lidí není srovnatelné s návštěvou kravína. 

Takový web Ministerstva zdravotnictví skrývá hodně perel, které bych si po změně pohlaví na krk nepověsil:

https://mzcr.cz/dokumenty/hlavni-hygienicka-cr-eva-gottvaldovana-koronavirus-z-ciny-jsme-pripraveni_18414_3693_1.html

Hlavní hygienička České republiky: Na koronavirus z Číny jsme připraveni

Datum vydání: 25. 1. 2020

Už v lednu jsme věděli, že je v Číně koronavirus a byli jsme připraveni.

https://mzcr.cz/dokumenty/namestek-ministra-zdravotnictvi-roman-prymula_18441_3693_1.html

Rozhovor s náměstkem ministra zdravotnictví Romanem Prymulou pro deník Lidové noviny

Datum vydání: 29. 1. 2020

Teď tady je onemocnění, kdy je velmi daleko od Česka na 100 úmrtí, a celá republika je v panické reakci a bojí se, že každý druhý zemře. Tak to skutečně není.

https://mzcr.cz/dokumenty/ceska-koronaviralni-chripka_18483_3693_1.html

Česká koronavirální chřipka

Datum vydání: 4. 2. 2020

Toto fakt stojí za důkladné přečtení. Zde dokonce pan ministr bral na lehkou váhu rozhodnutí WHO:

Vyhlášení zdravotní nouze ze strany Světové zdravotnické organizace zní dramaticky, navíc když je to teprve pošesté v historii, ale co to reálně znamená? Z našeho pohledu zejména apel na to, abychom věnovali aktuální situaci kolem koronaviru pozornost.
Na jednu stranu je to zvýšené nebezpečí, na druhou stranu to pro Českou republiku v tuto chvíli neznamená nic zásadně nového. Děláme vše, co dělat máme.

A co bude dál? Je jasné, že koronavirus bude hlavním tématem ještě týdny, možná měsíce. Onemocnění dokonce zastínilo velké britské odcházení a ztrácí se i další důležité události.
Všichni začínají být z mediálního tlaku unaveni. Novináři, ti mají žně a čekají na první potvrzený případ u nás. Internet zaplavila lidová tvořivost. Zejména úsměvné obrázky o rouškách či o známém mexickém pivu vnášejí do vážné situace trochu nadhledu.
Doufejme, že koronavirální i mediální hysterie brzy pomine, veřejnost si uvědomí, že nejsme ve filmu, a vrátíme se zase na zem. Jedno pozitivum však přece jenom koronavirus přinesl. Lidé začali, vlastně nevědomky, více dbát na prevenci před chřipkou.

Takových předkoronavirových střípků najdeme na internetu spousty, včetně těch od našeho premiéra, ale držme se jen seriozních zdrojů. Epidemii jsme dle vlády ustáli ze ctí, bohužel je to jako hodnocení hokejového zápasu v 50 minutě. Dle mého názoru se máme ještě na co se "těšit". Teď frčí akce dovolená a ta musí být. Jak jsem psal minule, na přípravu na druhé kolo se asi zapomnělo a přitom to první bylo jen pro rozehřátí.

Takže tento zdroj informací máme za sebou a vraťme se do předminulého týdne. Jaký byl stav v našem kraji?

https://koronavirus.mzcr.cz/aktualni-epidemiologicka-situace-v-regionech-cr/

Rizikové skóre COVID-19 pro okresy ČR: souhrn za 28. týden (6. 7. – 12. 7. 2020)

Celkové hodnocení situace v ČR 
Situace v ČR je celkově stabilizovaná, naprostá většina okresů vykazuje nulové riziko spojené s COVID-19. Nárůsty posledního týdne byly většinou spojeny s ohnisky v Moravskoslezském kraji, zejména na Karvinsku a v okrese Frýdek-Místek, drobná lokální ohniska bez výrazného šíření detekována v okresech Kutná Hora a Jihlava. V lokalitách se zvýšeným výskytem nákazy je situace pod kontrolou, nedochází k zásahu zranitelných skupin obyvatel, nerostou počty hospitalizovaných. Nejde o plošné šíření regionálního rozsahu.

http://www.khsova.cz/media/detail/13097

Tisková zpráva o epidemiologické situaci na území Moravskoslezského kraje ke dni 14.7.2020 15:30
Zveřejněno: 14. 7. 2020

Epidemiologická situace v Moravskoslezském kraji se dále zklidňuje. K dnešnímu dni evidujeme v Moravskoslezském kraji 3438 pozitivních osob. Za dnešek přibylo v kraji celkem 28 pozitivních případů. V okrese Karviná, dnes hlásíme 9 nově pozitivních. Počty nových případů v okrese se nadále snižují. V okrese Frýdek-Místek vykazujeme 9 nových případů onemocnění.

V Ostravě byly dnes hlášeny 4 nové případy, Nový Jičín a Opava hlásí po 3 nových onemocněních. V okrese Bruntál není hlášen žádný nový případ onemocnění.

http://www.khsova.cz/media/detail/13098

Tisková zpráva o epidemiologické situaci na území Moravskoslezského kraje ke dni 15.7.2020 15:30
Zveřejněno: 15. 7. 2020

K dnešnímu dni evidujeme v Moravskoslezském kraji 3490 pozitivních osob. Za dnešek přibylo v kraji celkem 52 pozitivních případů. V okrese Karviná dnes opět došlo k nárůstu případů, dnes zde evidujeme 33 nově pozitivních. V okrese Frýdek-Místek vykazujeme 9 nových případů onemocnění.

V Ostravě bylo dnes hlášeno 5 nových případů, v okrese Opava se počet pozitivních zvýšil o 4. Okres Nový Jičín dnes hlásí 1 nový případ, v okrese Bruntál není hlášen žádný nový případ onemocnění.

http://www.khsova.cz/media/detail/13103

Tisková zpráva o epidemiologické situaci na území Moravskoslezského kraje ke dni 16.7.2020 15:30
Zveřejněno: 16. 7. 2020

K dnešnímu dni evidujeme v Moravskoslezském kraji 3547 pozitivních osob. Za posledních 24 hodin hlásíme 57 nových případů. Nejvíce pozitivních je opět v okrese Karviná, kde jsme zjistili 21 nově pozitivních. V okrese Frýdek-Místek vykazujeme 11 nových případů onemocnění. V Ostravě jsme zaznamenali 12 nových případů, v okrese Opava hlásíme nově 6 pozitivních. Okres Nový Jičín dnes vykazuje 7 nových případů. V okrese Bruntál není hlášen žádný nový případ onemocnění.

A 17.7.2020 nám všem v Moravskoslezském kraji nasadili roušky. Toto je prosím jen jeden milion dvě stě tisíc lidí. Všimněte si té naší malé obce Bruntál - nula, nula, samá nula a dnes jela dcera z Olomouce, v Moravském Berouně nastoupil koronavirus a půl vlaku se z toho ... Ještě 14-tého to bylo na dobré cestě a ejhle už den nato to šlo do kytek. Nechápu tu vládní a novinářskou radost v pondělí a úterý, kdy nám čísla padají, ale určitě to bude dáno nějakým podivným specifikem, třeba že koronavirus nectí sobotu a neděli, ale pondělí a úterý. Pořád čekáme, že ten dobře nastartovaný týden pojede pod sto "nemocných" (dalo by se napsat odchycených nakažených) i ve středu, ale nějak nám to nevychází. Takže se zaúkoluje ředitelka, aby s tím něco udělala. Jenže ta zná jenom roušku. Nic lepšího zatím nefunguje, avšak způsob jejího použití byl řečeno poněkud nešťastný. Když zrovna nežijete v okrese Karviná nebo Frýdek Místek a kouknete se na mapu republiky, proč mi a ne oni, kteří mají svůj okres o stupínek barevnější? Jak se dá udržet morálka? Nebo se tu testuje plošná rouškovaná č. 2?

Adame Vojtěchu, není to všechno jen o tom, že je teď potřebná dovolená? Kolik to děláme testů za den? Za poslední týden to bylo v průměru 4000 za den a to jsou do toho zahrnuti i ti, kteří se mají uschopnit a potřebují mít dvakrát po sobě negativní výsledek. Takže čekáme, kde se to zrovna provalí, když se odchytne jeden s kovidem, který jde do nemocnice na operaci nebo pracuje na pozici, kde probíhá pravidelné testování. Tak si to tady malujeme a nakonec může být z hoaxu pravda.

P.S. A ta poznámka o tom, že plošná opatření nemají vliv na podnikatele? Zajdi si někdy s rouškou do cukrárny, vystůj si frontu na bazénu s omezenou kapacitou a jeď na dovolenou tam, kde musíš nosit náhubek zrovna když si jeden sundal :-(((.

 

 

 

Autor: Jaroslav Haluza | pondělí 20.7.2020 1:45 | karma článku: 10,62 | přečteno: 481x
  • Další články autora

Jaroslav Haluza

Nebudu volit menší zlo

Po dnešní předvolební debatě mám jasno, bude to Marek Hilšer a vůbec mi nevadí, jestli můj hlas propadne, vnitřně bude můj vítěz.

12.1.2023 v 22:09 | Karma: 13,54 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Mimořádný projev pravicového politika

V Evropě se objevila nová nemoc a léčí se úplně stejně jako ty předešlé - zásypem. Zásypem peněz. Premiér Fiala se označuje jako pravicový politik, takže jsem u něj hledal nějaké pravicové řešení, ale žádné tam nebylo.

20.9.2022 v 0:18 | Karma: 27,62 | Přečteno: 1084x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Plány konfliktu na Ukrajině

Putinův plán bezpečnostní operace na Ukrajině znali v USA už loni v srpnu. Ti s plánem seznámili ukrajinského prezidenta a pravděpodobně některé spojence v Evropě. O plánu věděli i v Číně, takže zasvědcených už bylo víc než dost.

14.9.2022 v 18:27 | Karma: 15,60 | Přečteno: 786x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Koupí elektrárny se více elektřiny nevyrobí

Zlato je drahé, protože je ho málo. Diamanty jsou vzácné, protože jich je málo. Elektřina je drahá proto, že ... nevlastní stát elektrárny?

24.6.2022 v 1:29 | Karma: 20,41 | Přečteno: 607x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Prezident placement, aneb jak naplnit televizní rozpočty

Televize pláčou, že nemají jak naplnit prázdné pokladnice, protože jim diváci přetáčejí reklamy, nebo jim platí málo a přitom se chystá akce, na které se dá vyrýžovat doslova zlaté vejce - Prezidentské volby 2023.

9.6.2022 v 0:15 | Karma: 6,94 | Přečteno: 259x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 923x
The history of human knowledge is a history of false inference and erroneous interpretation of facts.

Max Nordau

(Historie lidského poznání je historií falešných závěrů a chybné interpretace faktů.)

 

 

Seznam rubrik