Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volil pan Fiala v prezidentských volbách Zemana?

Dovolím si tvrdit, že ano. Pravděpodobně do volební urny lístek s jeho jménem nehodil, ale z mého pohledu jich tam hodil tisíce a přitom stačilo docela málo a nemohl by se vymlouvat na kobliháře a chtít vracet volbu do sněmovny. 

Jen tak úvodem: Kdysi za komunistů existoval speciální druh toaletního papíru, který se velmi podobal výtisku Rudého práva. Jít na toaletu vybavenou tímto skvostem nebyl zrovna nejlepší zážitek a teď si vezměte následující situaci: jedete na velmi dlouhou cestu, dejme tomu, že bude trvat třeba pět let a máte na výběr z několika druhů toaletního papíru - osvědčený, ale drhnoucí nebo zcela neznámý třívrstvý, u kterého nevíte, zda si po každém použití nebudete muset umývat znečištěný prst, protože papír nevydržel. A o tom byly celé prezidentské volby!

Kde udělali protikandidáti chybu? Co mohl udělat pan Fiala s pozice šéfa ODS? Proč nemáme českou Čaputovou?

Zeman, potom co mu V. Klaus vypálil rybník a potopili ho vlastní lidé, měl spoustu času přemýšlet. Jeho čas přišel s přímou volbou a Zeman šel do voleb připravený jako nikdo jiný. Zapomeňme na jeho první volbu, i když spousta pravidel se dá použít i na ni.

1, Výběr voličů

Pořád si myslíte, že si sami vybíráte koho budete volit? Omyl, nejprve se musí najít jedinec, který Vás musí oslovit a na Vás je pouze mu říct ano nebo ne. Přestože Zeman tvrdil, že chce být prezidentem deseti milionů, neznamená to, že by chtěl oslovit všech deset milionů, ale jen tolik, kolik je potřeba. Zvlášť v prvním kole. V obou jeho volbách proti němu stálo spousta slušných lidí a proč se do druhého kola nedostali dva z těch slušných? Důvod je jasný, těch slušných bylo moc, čím víc jich bylo, tím víc se masa lidí, pro které byli vesměs všichni přijatelní, rozmělnili mezi tyto kandidáty a k postupu do druhého kola stačilo oslovit jen relativně malou skupinu svých voličů. Opravdu Vám pane Fialo stálo za to do předvolebního guláše přidat ještě jednu ingredienci v podobě pana Topolánka?  

2, Politická podpora

Nepamatuji si, že by neměl některý z předchozích prezidentů politickou podporu. Apolitický nebyl ani Václav Havel ani Václav Klaus, který dokonce zavítal do klubu KSČM. Spousta kandidátů nechtěla mít politickou podporou od parlamentních stran. Výjimkou byl Miloš Zeman a iniciace podpory nevzešla od něj, pane Fialo. Když se začali vynořovat kandidáti na prezidenta, pan Babiš uvažoval o nasazení vlastního koně, který by s takovou podporou, kterou by mu pan Babiš dokázal poskytnout, byl rázem volebním favoritem. Po schůzce Babiš - Zeman se situace změnila a dohoda byla, jak se ukazuje, oboustranně výhodná. Až na výjimky, byli protikandidáti političtí zelenáči a taková podpora od zavedené strany by se hodila. Omezený rozpočet kandidátů na volby je jedna věc, ale dá se udělat spousta věcí "zadarmo".

3, Média

 Zeman se nikdy netajil svojí "láskou" k médiím, kterou prezentoval i svému kamarádovi Putinovi:

 https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/zeman-putin-likvidace-novinaru.A170514_105859_zahranicni_ert

Měl na své straně TV Barandov (kdo je asi skutečný vlastník této televize?) a nově  by měl i Babišovu stáj, ale to by proti skupině tvořené třeba Českou televizí, Bakalou a dalšími stejně nestačilo. Jak na to? Jak zajistit, aby se nějaké médium nezačalo pitvat v minulosti a tam toho bylo, co by se nemělo voličům znova ukazovat - třeba Petra Buzková s olovem, Altner, nebo co si myslí o voličích:

 http://www.psp.cz/eknih/1990fs/slsn/stenprot/020schuz/s020006.htm

Poučit se dá u celebrit, které pro svou popularitu na kameru dokáží vystrčit kde co. Když už nemáte co vystrkovat je to špatné, takže přijde kolotoč s hledáním článku od Ferdinanda Peroutky, jmenování nejmenování Jiřího Bradyho, do toho přijde vhod zadupat Sobotku. Každý den něco nového a když k šéfredaktorovi přijde novinář s tím, že by se mohlo něco oprášit, není už na to místo, protože Sparta už zase vyhrála. Dá se to nazvat vyplnění mediálního prostoru. Vyplníte ho dle vlastní potřeby tak, že na všechny ostatní už nezbude místo a když už se nějaké najde, vyplní ho ho nějaká demonstrace proti komu? Hádejte dvakrát. A tady vzpomenu i na práci některých blogerů, kteří si honili karmu články o Zemanovi, ale o těch ostatních jsme se nic nedozvěděli.

4, Kampaň

Kdy vlastně Zeman začal svojí druhou prezidentskou předvolební kampaň? Dá se říct v ten nejlepší okamžik a to hned po svém prvním zvolení. Za státní peníze, tentokrát ne se Zemákem, obcestoval celou republiku a dá se říct, že ho vidělo s jeho představením víc lidí než Miroslava Donutila. Byl jsem na jednom pohlídat svoji ratolest, aby něco neprovedla a představení, které jsem v Bruntále shlédl bylo docela dobře zpracované. Zeman se vůbec netajil ke své lásce k alkoholu, dokázal zahrát na strunu strachu o uprchlících, zahrozit směrem k provokatérům, kteří se dostavili v malém počtu. Jiný uchazeč na post prezidenta se takhle po republice neukázal, takže proti jasným postojům Zemana stáli nejasné postoje dalších. U pana Drahoše to bylo třeba nějaké prohlášení skupiny vědců k uprchlické krizi, přiznání k falešným brýlím a pokus o zlidovění při stahování králíka. 

Před prvním kolem už měl Zeman splněno, odmakal si to a udělal silácké gesto, že vlastně žádnou předvolební kampaň nepovede. 

5, Zhodnocení prvního kola

První kolo Zeman vyhrál, měl 39% hlasů, Drahoš na druhém místě měl 27% hlasů. Nedá se tedy tvrdit, že by při volební účasti okolo 62% volila Zemana polovina národa. Rozdíl byl dán rozmělněním hlasů a efektem "toaletního papíru". Většina neúspěšných kandidátu podpořila pro druhé kolo pana Drahoše, opak byl, pane Fialo, u politických stran, kde se na stranu pana Drahoše postavila jen TOP 09, kdežto na stranu Zemana jeho současní kamarádi a s podivem i ČSSD. 

6, Televizní debaty a pravidla souboje

Pan Drahoš zcela správně po prvním kole musel vyzvat Zemana na souboj. Věděl proti komu půjde. Pro Zemana by mohl být tento souboj těžší než u prvních voleb kdy na odstřelení protikandidáta v přímém přenosu stačilo jen uvést - já Zeman - on šlechtic, já z lidu - on křesťan, já čech - on má Německé jméno. Jenže ty pravidla souboje jsou o tom, že se souboj vytváří střídavě - výzva, zbraně, místo, do prvního zranění/na smrt, ... a tady chyběla politická zkušenost. Drahoš ještě oslovoval malé skupinky na setkáním s jeho voliči, kdežto Zeman už byl na Nově a TV Barandov. Když už měly být debaty tři, měla být zvolena jen Česká televize. Komerční subjektům jde jen o sledovanost, nejlepší by bylo i takovou debatu přerušovat reklamními přestávkami jak na hokeji. Na požadavek na tři debaty měla následovat odpověď ano, všechny v České televizi a pokud Vám to vadí, může to být na ČT2, ČT sport a ČT 24 hodin. Komerce do voleb nepatří (alespoň ne tak viditelně). Ozval se snad někdo, pane Fialo, že je to celé nějak nakřivo? 

Pane Fialo a další, není pravda, že polovina národa volila Miloše Zemana s radostí. Není pravda, že Zemana volili všichni příznivci ANO. Našlo se však spousta těch, kteří volili "na jistotu" s vědomím, že jim to tam v zadu bude při vytírání dost často nepěkně drhnout. Je pravda, že těch pravých voličů měl Zeman ani ne dvacet procent. Je pravda, že to bude celých těch pět pěkně dřít i ty, kteří jej nevolili a to včetně mě. 

Stačilo málo, pár tisíc hlasů. Nemuselo to tak drhnout, ale co já vím, třeba by se to trhalo, ...

 

 

 

 

Autor: Jaroslav Haluza | sobota 14.9.2019 0:31 | karma článku: 17,02 | přečteno: 746x
  • Další články autora

Jaroslav Haluza

Nebudu volit menší zlo

Po dnešní předvolební debatě mám jasno, bude to Marek Hilšer a vůbec mi nevadí, jestli můj hlas propadne, vnitřně bude můj vítěz.

12.1.2023 v 22:09 | Karma: 13,54 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Mimořádný projev pravicového politika

V Evropě se objevila nová nemoc a léčí se úplně stejně jako ty předešlé - zásypem. Zásypem peněz. Premiér Fiala se označuje jako pravicový politik, takže jsem u něj hledal nějaké pravicové řešení, ale žádné tam nebylo.

20.9.2022 v 0:18 | Karma: 27,62 | Přečteno: 1084x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Plány konfliktu na Ukrajině

Putinův plán bezpečnostní operace na Ukrajině znali v USA už loni v srpnu. Ti s plánem seznámili ukrajinského prezidenta a pravděpodobně některé spojence v Evropě. O plánu věděli i v Číně, takže zasvědcených už bylo víc než dost.

14.9.2022 v 18:27 | Karma: 15,60 | Přečteno: 786x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Koupí elektrárny se více elektřiny nevyrobí

Zlato je drahé, protože je ho málo. Diamanty jsou vzácné, protože jich je málo. Elektřina je drahá proto, že ... nevlastní stát elektrárny?

24.6.2022 v 1:29 | Karma: 20,41 | Přečteno: 607x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Prezident placement, aneb jak naplnit televizní rozpočty

Televize pláčou, že nemají jak naplnit prázdné pokladnice, protože jim diváci přetáčejí reklamy, nebo jim platí málo a přitom se chystá akce, na které se dá vyrýžovat doslova zlaté vejce - Prezidentské volby 2023.

9.6.2022 v 0:15 | Karma: 6,94 | Přečteno: 259x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 923x
The history of human knowledge is a history of false inference and erroneous interpretation of facts.

Max Nordau

(Historie lidského poznání je historií falešných závěrů a chybné interpretace faktů.)

 

 

Seznam rubrik