Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jágr proti HC Olomouc

Prý nám chybí sto tisíc zaměstnanců, tvrdí podnikatelé. Opravdu zde není dost lidí na práci? A vyplatí se dnes pracovat?

Představte si situaci jak by asi dopadl zápas útoku Floridy v čele s Jágrem proti čtyřem lajnám dejme tomu třeba HC Olomouc. Ze začátku by Olomouc zcela jistě dostávala na prdel. Chytrý trenér pošle v takové situaci na led nějakého brusiče a hrálo by se 10 minut čtyři na čtyři, protože hráči lavičce se jen vezou a do hry, přestože jsou placení, zasáhnout nechtějí. Mají totiž jiné úkoly, jako je kontrola výstroje, podepisování kartiček atd. Po deseti minutách se hraje čtyři na pět, síly ubývají a do konce zápasu už má navrch Olomouc.

 

Zdá se Vám to jako hloupost? Tuto hru totiž hrajeme strašně rádi u nás. Na produktivní práci, která táhne celou ekonomiku, je prostě nabaleno spousta „zaměstnání“ a na první pohled se může zdát, že už není kde brát lidi na práci. Zaměstnavatelé potom musí brát kdekoho kdo se zrovna namane. Lidé se totiž na trhu práce prostě ztrácejí, láká je totiž státní správa, nebo je pohltí sociální systém. Sociální systém hodně lidem pomáhá, bohužel v některých případech tak moc, že těm, kteří v tom umí chodit se nevyplatí pracovat. Co kdyby se to změnilo a vyměnili bychom jeden útok Floridy za Olomouc, kde by hrály alespoň tři lajny?

 

Možností jak to dokázat je experiment, který se v Evropě už zkouší – na účet se Vám od Vaší plnoletosti po důchod připíše každý měsíc určitá malá částka nahrazující přebujelý sociální systém státu. Tato dávka musí být vhodně nastavena, musí pokrýt základní životní potřeby maximálně 4 až 5 ti členné domácnosti (2 dospělí a 2 až 3 děti) ne více. V diskuzích u těchto experimentů jsou názory, že potom nebude chtít nikdo pracovat, v tomto případě by stát neměl příjmy a částka by se musela snížit a přiznejme si, že to není žádná sláva žít z minima a tak se najde spousta lidí, kteří pracovat budou.

 

Budou nějaké výhody pro zaměstnavatele? Jistě, že ano. Přibude hodně nezaměstnaných, většinou se středním a vysokoškolským vzděláním ze „zaměstnání“. Pracující nebudou motivovaní k nemocenským, protože žádné nebudou – prostě už dostáváš „peníze od státu“, peníze od zaměstnavatele jsou za práci. Bude nutné potom někoho kontrolovat, jestli dodržuje léčebný režim, když půjde jen o vlastní zdraví? O práci budou usilovat ti, kteří pracovat chtějí, zaměstnavatele nebudou obtěžovat ti, kteří přijdou z pracovního úřadu pro čárku. Zaměstnavatelům se sníží byrokratická zátěž.

 

Bude pro zaměstnavatele nějaká nevýhoda? Ano bude! Např. bude „složité“ sehnat pracovníky na hůře placené pozice, ale to se dá vyřešit penězi s tím, že potom bude z čeho vybírat.

 

Výhody pro současné pracovníky? Tato skupina si polepší asi nejvíc. Dostane na účet peníze navíc a bude mít možnost vydělat si víc nebo část práce přepustit ostatním a dělat na zkrácený úvazek za stejný plat jako nyní. Peníze navíc jsou jistotou, takže peníze za práci budou spíše plněním tužeb a snů než existenciální nutností.

 

Výhoda pro zdraví a zdravotnictví bude v odbourání části „zaměstnání“ a rozdělení „práce“ mezi více lidí. Ubudou vícenásobné úvazky. Marodit půjde, kromě hypochondrů, jen ten, který to bude opravdu potřebovat. Do práce budou chodit odpočatí pracovníci, kteří budou na špičkový výkon pracovat kratší dobu. Jistota základního příjmu umožní volbu, zda pracovat ve zdraví škodlivém prostředí nebo nadměrném stresu.

 

Obyčejní lidé bez práce na tom budou stejně. Změna se dotkne především těch, kdo v dnešní džungli sociálních dávek umí chodit. Není přece možné, aby se např. doplácelo na ubytování v ubytovně za 1+1 tolik, že by to klidně pokrylo hypotéku za rodinný dům včetně nákladů za energie, nebo aby dávky na děti znamenaly hlavní příjem rodiny a rodiče potom usilovali jen o to, mít jich co nejvíce.

Celé je to k zamyšlení. I moje první reakce na nový sociální model byla negativní, ale je opravdu smyslem života růst HDP, růst populace a „zaměstnání“? Chcete pořád hrát jen s jednou lajnou?

Autor: Jaroslav Haluza | sobota 27.2.2016 8:20 | karma článku: 10,92 | přečteno: 427x
  • Další články autora

Jaroslav Haluza

Nebudu volit menší zlo

Po dnešní předvolební debatě mám jasno, bude to Marek Hilšer a vůbec mi nevadí, jestli můj hlas propadne, vnitřně bude můj vítěz.

12.1.2023 v 22:09 | Karma: 13,54 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Mimořádný projev pravicového politika

V Evropě se objevila nová nemoc a léčí se úplně stejně jako ty předešlé - zásypem. Zásypem peněz. Premiér Fiala se označuje jako pravicový politik, takže jsem u něj hledal nějaké pravicové řešení, ale žádné tam nebylo.

20.9.2022 v 0:18 | Karma: 27,62 | Přečteno: 1084x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Plány konfliktu na Ukrajině

Putinův plán bezpečnostní operace na Ukrajině znali v USA už loni v srpnu. Ti s plánem seznámili ukrajinského prezidenta a pravděpodobně některé spojence v Evropě. O plánu věděli i v Číně, takže zasvědcených už bylo víc než dost.

14.9.2022 v 18:27 | Karma: 15,60 | Přečteno: 784x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Koupí elektrárny se více elektřiny nevyrobí

Zlato je drahé, protože je ho málo. Diamanty jsou vzácné, protože jich je málo. Elektřina je drahá proto, že ... nevlastní stát elektrárny?

24.6.2022 v 1:29 | Karma: 20,41 | Přečteno: 607x | Diskuse| Politika

Jaroslav Haluza

Prezident placement, aneb jak naplnit televizní rozpočty

Televize pláčou, že nemají jak naplnit prázdné pokladnice, protože jim diváci přetáčejí reklamy, nebo jim platí málo a přitom se chystá akce, na které se dá vyrýžovat doslova zlaté vejce - Prezidentské volby 2023.

9.6.2022 v 0:15 | Karma: 6,94 | Přečteno: 259x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 923x
The history of human knowledge is a history of false inference and erroneous interpretation of facts.

Max Nordau

(Historie lidského poznání je historií falešných závěrů a chybné interpretace faktů.)

 

 

Seznam rubrik